Отидете към основна версия

6 175 8

Ирански бойни кораби са в Средиземно море

  • иран-
  • флот-
  • средиземно море
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ирански бойни кораби преминаха през Суецкия залив в Средиземно море, съобщи за агенция ИРНА командващият на ВМС на Ислямската република адмирал Хабибола Сайяри.

Той не посочи броя на корабите, само заяви, че те "образуват 18-съединение на военноморските сили" на Иран. В съответствие със заповедта на главнокомандващия аятолах Али Хаменей военните моряци продължават традицията на далечните плавания.

Тяхното присъствие в международни води демонстрира мощта на Ислямска република Иран, подчерта адмирал Сайяри.

Стратегическата флота на Ислямска република Иран преминава през Суецкия канал за втори път след Ислямската революция" през 1979 г., припомни адмиралът.

През февруари миналата година иранските бойни кораби "Алванд" и "Харк" за пръв път след ислямската революция от 1979 г. преминаха Суецкия канал и пристигнаха в Сирия на приятелско посещение.

Израел определи тогава този поход като "провокация". Сегашното присъствие на ирански кораби в Средиземно море става на фона на засилването на международния натиск над режима на Башар Асад да спре с насилственото потушаване на протестите.   

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Израел: Времето за Иран изтича

    Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че времето за спиране на иранската ядрена програма изтича. Изправен пред публиката на произраелска конфе ...
    06.03.2012
    1 963
    2
  • Ядрени експерти на ООН в Иран

    Ядрени експерти на ООН пристигнаха в Техеран за втори път в рамките на месец, за да обсъдят спорната ядрена програма на Иран, предаде Би Би Си. Рък ...
    20.02.2012
    1 271
    0