Last news in Fakti

6 Март, 2012 11:41 1 946 2

Израел: Времето за Иран изтича

  • израел-
  • иран-
  • ядрена програма

Нетаняху намеси Холокоста

Израел: Времето за Иран изтича - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че времето за спиране на иранската ядрена програма изтича. Изправен пред публиката на произраелска конференция в САЩ, Нетаняху заяви, че народът му не може да живее в сянката на унищожаването, предаде Би Би Си.

Израел е силно жегнат от опасението, че Иран разработва ядрени оръжия. Позицията на американския президент Барак Обама е, че все още има време дипломацията на действа, но всичко варианти остават отворени.

Преди дни двамата президенти се срещнаха, а Обама обяви, че САЩ много добре разбират „цената“ на военна намеса в Иран. От седмици се носят слухове, че САЩ и Израел подготвят военен удар срещу Иран. До момента американците показват сдържана позиция с аргумента, че тези хипотези всъщност работят в полза на Иран, тъй като основание за вдигане на цената на петрола.

Вчера пуснат от Иран слух за саботаж срещу ключов петролопровод в Саудитска Арабия взриви котировките на световните борси, отбелязвайки ръст от $ 1,77 до рекордните $108 за барел на борсата в Ню Йорк.

„Еврейската държава няма да позволи на тези, които искат нашето разрушение, да постигнат тази цел. Ядреното въоръжаване на Иран трябва да бъде спряно“, заяви премиерът на Израел.

Нетаняху си послужи с историята и Холокоста, за да коментира американската позиция, сравнявайки 1944 година с 2012 година, натъртвайки отказът на САЩ да бомбардира Аушвиц през Втората световна война.

Нетаняху е категоричен, че Тел Авив е решен да попречи на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие, но с ремарката, че „ядрената му програма продължава марша си напред“.

„Чакахме дипломацията да заработи. Чакахме санкциите да заработят. Никой от нас не може да си позволи повече да чака“, заяви израелският премиер.

Той не е съгласен и с варианта Иран да развива ядрената си програма под наблюдение. Както е известно, преди три седмици ярени експерти на ООН пристигнаха в Техеран за втори път в рамките на месец, за да обсъдят спорната ядрена програма на Иран.

Иран твърди, че обогатява уран за мирни цели, но западните държави силно подозират, че целта на програмата в крайна сметка е производството на оръжия за масово поразяване.

Наскоро иранският президент Махмуд Ахмадинеджад отпразнува напредъка на програмата. Техеран се похвали, че вече сам произвежда ядрено гориво, както и по-бързо и ефикасно обогатява уран.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kiro smoka

    1 0 Отговор
    6te si kupq avtomat
  • 2 ивайло

    0 1 Отговор
    и после казват че живеем в демокрация........целия свят е един световен комунизъм с лидер САЩ