Отидете към основна версия

10 901 85

Ердоган размаха пръст на кипърските гърци

  • турция-
  • кипър-
  • гърция-
  • реджеп ердоган-
  • кипърци-
  • президент-
  • нато-
  • мир

Те нямат визия за мир, заяви турският президент

Снимка: БТА/ AP

Преди пристигането си в Брюксел за срещата на върха на НАТО, турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети северната част на остров Кипър с уверенията, че страната му няма да изостави кипърските турци. Същевременно той разкритикува кипърските гърци за „липсата на визия за мир на острова“, отбелязват в редакцията на електронното издание на гръцкия вестник „Катимерини“.

След първото си официално посещение в Азербайджан след встъпването си в длъжност, държавният глава на Турция посети Никозия, където се срещна лидера на кипърските турци Мустафа Акънджи. Двамата прекараха работна вечеря, която продължи около час и половина, обсъждайки последните събития по кипърския въпрос, както и други теми от взаимен интерес, предаде „Фокус“.

По-късно Ердоган и Акънджи направиха изявления пред пресата, като лидерът на Анкара заяви, че кипърският казус е „национален въпрос" за Турция. Същевременно той допълни, че правителството му се стреми към справедливо и трайно уреждане на разделения остров.

Но манталитетът на кипърските гърци не се е променил според Ердоган, който заяви, че гърците на разделения остров все още няма визия за общо бъдеще с турската общност. Точно преди кацането на летището в северната част на Никозия, Ердоган написа в социалната мрежа „Туитър“, че Анкара „никога няма да позволи кипърските турци да станат малцинство в държавата на кипърските гърци“.

По-късно Ердоган предупреди, че въпросите, свързани с кипърската изключителна икономическа зона (ИИЗ), са обвързани с международното право и Турция е повече от готова да защитава Севернокипърската турска република и правата на кипърските турци на острова. Само по този начин ще бъде преодоляна тяхната „несправедливата изолация“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: