Отидете към основна версия

20 479 66

САЩ цакат руските С-400 с Patriot

  • c-400-
  • patriot-
  • турция

Те вече са предложили системите на Турция

Властите в САЩ са предложили на Турция да й продадат зенитно – ракетни комплекси Patriot, съобщи РИА Новости.

Целта на сделката е да бъде отклонен турския интерес от руските комплекси С-400. Предложението е било отправено от помощник – държавния секретар по въпросите на военнотехническото сътрудничество Тина Кайданоу по време на изложението във Фарнбъроу.

Тя е изложила пред турски представители предимствата на американската ракетна система. Подчертава се, че тя е съвместима с оборудването на останалите страни – членки на НАТО.

Турция договор за закупуването на руски С-400 през миналата година. Това предизвика недоволството на САЩ, които обявиха, че системите не са съвместими с тези на останалите страни на НАТО и че чрез тях Русия може да придобие данни за отбраната в организацията.

Американските власти вече обявиха готовност да спрат доставките на изтребители F-35 за Турция, ако сделката бъде осъществена.

На този етап турските власти отказват да прекратят споразумението. От там обявиха, че са искали подобни системи от САЩ и НАТО в миналото, но са им били отказани. Според американски представители Турция има интерес към системите Patriot. Все още не са водени официални преговори. Все още няма потвърждение за разговори по темата от турското правителство.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Защо Турция избра С-400

    Турция реши да се сдобие с противоракетни системи С-400, заради спешната необходимост на страната да подобри противовъздушната си отбрана. Това заяви ...
    11.07.2018
    5 883
    24
  • САЩ: Русия иска да удари НАТО чрез Турция

    Съединените американски щати смятат, че Русия се опитва да дестабилизира НАТО, привличайки на своя страна Турция. Това заяви посланикът на САЩ в алиан ...
    09.07.2018
    16 597
    51
  • Турция ще търси алтернативи на F-35 - Май 2018

    Ако САЩ не доставят на Турция изтребители F-35, то страната може да купи самолети от друго място. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу ...
    31.05.2018
    7 751
    19