Отидете към основна версия

2 144 6

Няма да има война между САЩ и ЕС

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • ес-
  • юнкер-
  • война-
  • търговия

Положителна среща във Вашингтон

Снимка: БТА/ AP

Американският президент Доналд Тръмп приветства „много големия ден за свободната и справедлива търговия", след като постигна споразумение за възпиране на широкомащабна търговска война с Европейския съюз, предаде „Скай нюз".

Американският лидер се срещна с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Белия дом. където основна тема на разговорите беше как да бъде избегната търговската война между Вашингтон и Брюксел. Тръмп посочи, че САЩ и ЕС са постигнали споразумение да работят за отстраняване на сегашните различия.

Преди срещата си с Тръмп, Юнкер заяви, че не е „оптимистично настроен за нея", но посочи, че Европа не е враг на Америка. След срещата Тръмп заяви на съвместен брифинг, че САЩ и ЕС ще работят за „нулеви" мита върху стоките, защото търговските отношения между съюзниците отвъд океана са изключително важни, предаде Си Ен Ен.

Световните агенции съобщиха, че Тръмп и Юнкер са се споразумели за преодоляване на търговските различия между САЩ и ЕС и правене на стъпки в посока намаляване на напрежението. Срещата между тях бе първата на високо държавно ниво след избухналата търговска война. Тръмп наложи по-високи вносни мита за стомана и алуминий, а Брюксел отвърна с реципрочни мерки по американски стоки.

Съединените щати и Европейският съюз ще работят съвместно и за реформиране на Световната търговска организация, обяви американският президент Доналд Тръмп след срещата във Вашингтон. „Ще работим тясно с партньори за реформиране на Световната търговска организация и по проблема на нелоялните търговски практики, включително кражбата на интелектуална собственост", посочи президентът, визирайки Китай.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Тръмп: Благодаря, Юнкер

    Американският президент благодари на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за работата му, помогнала да се намалят различията по търговските въпроси и зая ...
    27.07.2018
    1 734
    10
  • Франция иска отстъпки от САЩ

    Франция се нуждае от разяснение за мерките, които са били договорени от президента на САЩ Доналд Тръмп и председателя на ЕК Жан – Клод Юнкер. То ...
    26.07.2018
    1 810
    3