Last news in Fakti

27 Юли, 2018 07:50 1 724 10

Тръмп: Благодаря, Юнкер

  • доналд тръмп-
  • жан-клод юнкер-
  • китай-
  • сащ-
  • ек

Президентът на САЩ благодари на ЕК за договореното по търговския спор, но насочи гнева си към Китай

Тръмп: Благодаря, Юнкер - 1
Снимки: БТА/АР

Американският президент благодари на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за работата му, помогнала да се намалят различията по търговските въпроси и заяви, че администрацията му отправя предупреждение към "измамниците в световната търговия", съобщи DPА.

Тръмп говори в Гранит сити, щата Илинойс, на церемония по случай подновяване на производствената дейност на стоманодобивен завод.

Той обвини Китай в нечестна търговия, кражба на интелектуална собственост и стремеж да навреди на американските фермери.

Голяма част от речта му, произнесена преди междинните избори наесен, бе посветена на откриването на нови работни места и възстановяването на американската икономика. Тръмп обвини предишните американски ръководители, че са се "предали" в търговските битки и не са защитавали интересите на работниците. В същото време похвали наложените неотдавна мита върху стоманата и алуминия - мерки, с които започна търговска война и която продължава да създава проблеми въпреки рамковото споразумение с ЕС.

Тръмп: Благодаря, Юнкер

Тръмп каза, че с ЕС е било постигнато много важно споразумение за постепенно намаляване на търговските бариери и установяване на честни и "реципрочни" търговски отношения, като изтъкна, че "реципрочни" е любимата му дума.

"Искам лично да благодаря на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за работата за постигане на това историческо споразумение", каза Тръмп, смекчавайки тона си към ЕС, който този месец нарече "враг".

"Той всъщност е много жилав, много умен, много добър човек. Разбира се, ако не бях стигнал до сделка с него, нямаше да кажа това. Щях да кажа, че е ужасен човек", заяви Тръмп.

Той обеща, че Европа ще купува повече соя от САЩ и ще сътрудничи с Вашингтон в борбата с кражбата на интелектуална собственост, имайки предвид Китай. Каза също, че ЕС ще купува повече енергоносители от САЩ.

Тръмп: Благодаря, Юнкер

Говорейки за защитата на американските интереси в търговската област, Тръмп заяви, че САЩ "отправят предупреждение към измамниците в световната търговия". "Никой повече няма да лъже Съединените щати и никой няма да ощетява бедните работници и нашите компании", подчерта той.

Китай се опита да нарани американския фермер, защото по този начин ще наранят мен, каза Тръмп. Той критикува търговския дефицит на САЩ, за който обвини предшествениците си, и не пропусна да удари по една от любимите си мишени - "медиите на фалшивите новини", които спомена, сочейки към журналистите и камерите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ехооо

    8 0 Отговор
    Еееех, кога ли наш премиер ще каже такива думи за защита на
    българските фермери и работници, камо ли да направи нещо!
  • 2 ГосТ

    7 0 Отговор
    Чаакай малко братчед,преди Германия и Франция, както и всички останали да си кажат думата, нищо не сте се договорили с Юнкер. Ако си мислиш,че ще ни залеете с боклуци, нема стане. Френските фермери първи ще скочат
  • 3 Borislav Popov

    6 1 Отговор
    Кой на кого легна при срещата на Тръмп и Юнкер ? И има ли право Юнкер да сключва търговски сделки ?
    Какво означава “Свободен пазар, без всякакви мита, квоти и субсидии”?

    Това означава фактически край на селскостопанската политика на ЕС, която е около 70-75% от бюджета му. Ако отпаднат субсидиите в селското стопанство - ще вкарваме ГМО боклуците на американците които те сега няма къде да реализират.

    Коментиран от #8

  • 4 Хасан

    4 0 Отговор
    Скоро пазара на Европа ще се напълни генно модифицирани американски боклуци от соя,от царевица ..ще станем като американците дебели

    Коментиран от #7

  • 5 Хасан

    2 4 Отговор
    Вместо да се купува газ от Русия и Иран за 5 лв ,ще се купува шистов от Сащ за 15 ..това е да си колония на Сащ..Сащ ще се превърне в Ноев ковчег ..всичко умно,красиво,богато е там ..а осианалия свят потом..войни,бежанска криза,глад и хаос..
  • 6 СССРБарета

    2 2 Отговор
    САЩ не са по-силни от природата! тя е първата която ще ги постави на мястото им и след това идва Путин и великия славянски народ от който англосаксонците имат неистов страх!
  • 7 Яваш

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Ти не му бери грижа за Европа и Европейците. Ти си имаш Турция, занимавай си се с нея. От геномодофицирани храни не се дебелее. В Европа, делът на генномодифицираните култури не е драстично по различен с този от сащ. Почти всички храни от китай като бобови храни, чесън и др. Са генномодифицирани и са на бг и европейския пазар от десетилетия... няма за какво да се всява страх от гмо. Разбира се най хубавото е домашното производство
  • 8 Да да

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Не знам какво пиеш и от къде черпиш информация, ама по-голяма смешка досега не бях чел! Селскостопанската политика на ЕС
    която е 70-75 % от бюджета му! Дай превод! Как политика е част от бюджет! Пишете смислено! После се чудите защо никой не разбира ушанките!
  • 9 Айде бе

    0 0 Отговор
    ... кражба на интелектуална собственост....
    Тоя глупак знае ли колко умове от цял свят щатите купуват на килограм?! Точно неговата държава е световен крадец на ресурси, умове и интелектуална собственост.
  • 10 Рекет

    0 0 Отговор
    Свободна и демократична пазарна икономика от САЩ:
    "Той обеща, че Европа ще купува повече соя от САЩ ...
    Каза също, че ЕС ще купува повече енергоносители от САЩ"