Отидете към основна версия

13 125 67

Русия готви ядрен удар срещу НАТО

  • нато-
  • сащ-
  • пентагона-
  • прибалтика-
  • русия-
  • ядрен удар-
  • агресия

САЩ описват Русия като агресор

Снимка: Shutterstock

От САЩ постъпва тревожен сигнал. В Пентагона твърдят, че Русия може да нанесе ядрен удар по страните от НАТО, а именно по Прибалтика. Във връзка с изложеното в доклада на Съвета на Пентагона, където Русия и Китай са назовани като потенциална заплаха за Европа, военното министерство на страната препоръчва да се повишат мерките за сигурност. Съобщава се, че тази сигурност трябва да се изрази в увеличаването на разходите по модернизацията и снабдяването на въоръжените сили на НАТО.

Русия е призната в доклада за агресор, който няма да се поколебае да нанесе ядрен удар дълбоко в на територията на ЕС, за да демонстрира на НАТО своята решимост да се противопостави на активните действия на блока. В това пояснение има и забавен компонент: всъщност в Министерството на отбраната на САЩ признават, че са готови да водят в рамките на Алианса „активни действия“ и опасенията, че Русия ще пожелае да ги спре с помощта на ядрено оръжие, придобиват реални очертания. Тогава кой е агресорът? Може би просто не трябва да будят спящата мечка?

Още един съмнителен момент от доклада е това, че той игнорира чисто отбранителния характер на руската военна доктрина, пише Поглед Инфо. Дори и в мартенското си послание пред Федералното събрание президентът на Русия Владимир Путин, разказвайки за последните нововъведения в родната военна промишленост, подчерта, че всичко това оръжие е създадено, за да осигури сигурност на страната и ще бъде употребено единствено в отговор на външна агресия. Година след година ние твърдим, че нямаме намерение да използваме ядрения си потенциал като настъпателно средство. И през цялото това време западът, все едно не слушащ, продължава да увеличава своята военна мощ, натрупвайки настъпателно въоръжение и разполагайки го все по-близо до нашите граници.

На кого и защо му е нужно засилването на напрежението между САЩ и Русия? САЩ се стремят да останат единственият хегемон в международната политика, за което трябва да бъдат най-силната държава, от която всички останали да зависят. Затова и американският президент Тръмп налага на страните от НАТО да увеличават разходите си за колективната отбрана до 4% от БВП. Но това са големи пари, които няма да се използват за вътрешните задачи на тези страни, а ще бъдат „изядени“ от военно-промишления комплекс.И на населението трябва да се обясни защо се харчат такива огромни средства за оръжие. Ето защо и плашат европейците с възможното настъпление на Русия.

Освен това, както смятат експертите, САЩ имат и още един неочевиден интерес. Швеция не е член на НАТО, макар и да се придържа към линия на сътрудничество с Алианса. За да въвлекат страната във военния блок, Щатите плашат шведите с това, че ВС на Русия задължително ще завземат шведския остров Готланд, за да отрежат възможността на силите на НАТО в Европа да прехвърлят военни за помощ на Прибалтийските държави. Самата Швеция няма да може да издържи на такава агресия, няма да може да ѝ помогне и Алиансът. Остава единствено да се обясни защо ѝ е на Русия да завзема Прибалтика. Но това, по очевидни причини, не се вписва в концепцията за руска заплаха, която всъщност не съществува.

По този начин САЩ продължават своето разширяване край границите на Русия, оправдавайки го с митичната заплаха за ядрения удар. Под внимание не се взима нито отбранителната военна доктрина на Русия, нито липсата на нужда да се завземат страните от Прибалтика. Щатите сами са готови да действат максимално агресивно и се боят от отговор от Русия. Вместо да се договарят и да си сътрудничат, американците, както и преди се стремят да доминират еднолично. Който и да стои на власт, управниците във Вашингтон биха желали да решават проблемите си за сметка на Руската федерация.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания