Отидете към основна версия

1 746 11

Британска бойна мощ в Далечния изток (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • великобритания-
  • токио-
  • пехотинци-
  • албион

Десантният кораб "Албион" стоварва морски пехотинци в Япония

Снимки: БТА/АР

Британският десантен кораб и вертолетоносач "Албион" пристигна в Токио, за да удължи британското военноморско присъствие във водите край Япония на четири месеца и да укрепи военните връзки на Лондон в региона, смятан от него за жизненоважен за глобалната сигурност, предаде Reuters.

22-хиляди тонният военен кораб, флагман на кралския флот, пусна котва в Токио, където ще бъде отворен за учебни обиколки за широката публика, за японски служители и ръководители от отбранителната индустрия. Контингентът от близо 120 морски пехотинци ще участва в учения заедно със съединения на японските сили за самоотбрана.

Лондон и Токио организират редовни срещи между министрите на външните работи и на отбраната на двете страни от 2015 г., а също обсъждат сътрудничеството в нови общи военни разработки.

На пресконференция преди посещението на "Албион" в Токио британският посланик в Япония Пол Мадън каза, че фактор за засилващото се сътрудничество е "напрежението на Корейския полуостров, както и по-широки предизвикателства към основаната на правила международна система".

По рано "Албион" беше на котва в близкото пристанище Йокосука, база за самолетоносача на Седми американски флот "Роналд Рейгън", и патрулираше водите около Северна Корея. Той участваше в налагането на приетите от ООН санкции, целящи да убедят Пхенян да се откаже от своята ядрена и ракетна програма.

"Албион" следващия месец ще отплува за учения в Близкия изток.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: