Отидете към основна версия

3 613 19

САЩ искат да са господари на Арктика

  • арктика-
  • господари-
  • сащ-
  • русия-
  • ледоразбивачи

Американците искат да се противопоставят на Москва

Снимка: Shutterstock

САЩ имат намерение да вложат милиарди долари в ледоразбивачи, за да предизвикат „владичеството на Русия в Арктика“, пише The Times. Вестникът отбелязва, че във Вашингтон смятат тези инвестиции за абсолютно необходими, както предвид топенето на ледовете, което открива по-големи търговски възможности, така и заради колосалното изоставане от Русия по количество ледоразбивачи.

САЩ имат намерение да вложат милиарди долари в съдове, способни да прокарват пътища в полярните ледове, за да хвърлят предизвикателство пред „владичеството на Русия в Арктика“, пише The Times.

Американските морски командири нееднократно са критикували Пентагона за отсъствие на ясна стратегия в региона, особено на фона на топенето на ледовете, което открива възможности за прокарване на нови търговски маршрути. Бреговата охрана има само два действащи ледоразбивача, докато Русия има 45. Освен това Китай също има амбициозна програма по строежа на съдове от този клас, което предизвиква притеснения у Вашингтон.

По-рано министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви, че основният приоритет на министерството му остава подготовката „за надпревара с великите държави“, в частност с Русия и Китай. Но чиновниците предупреждават, че в Арктика Америка отстъпва на своите два конкурента, както по потенциал, така и технологически.

Предполага се, че САЩ ще се заемат с намаляването на изоставането в броя ледоразбивачи, след като Конгреса одобри бюджета за отбрана на сума от 717 милиарда долара. Тръмп без забавяне ще подпише този законопроект. Това ще позволи на САЩ да получат шест ледоразбивача, първият от която трябва да бъде пуснат по вода през 2023 г. Според предварителните данни всеки от тях ще струва около 910 млн. долара.

В момента САЩ имат само един тежък ледоразбивач Polar Star, който е на повече от 40 години. Освен това има и два по-малки ледоразбивача, но единият от тях повече не е в експлоатация и се използва като източник на резервни части. Третият кораб среден тонаж Healy е създаден на първо място за научни изследвания, пише Поглед Инфо.

Русия в момента се занимава с проектирането на още 11 ледоразбивача. Сред тях влизат три атомни ледоразбивача, които трябва да влязат в строй към 2020 г. Освен това Москва се занимава с увеличаването на военния си потенциал в региона и планира да добива петрол и природен газ там.

Командирът на Бреговата охрана на САЩ адмирал Карл Шулц заяви по този повод, че три от шестте планирани американски ледоразбивача трябва да бъдат тежки съдове, за да може Америка да представлява конкуренция за руснаците и китайците.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини