Отидете към основна версия

19 312 51

Зоран Заев: Братя българи, сгреших

  • зоран заев-
  • македония-
  • българия-
  • братя-
  • сгреших

Извинение от македонския премиер

Снимка: БТА

Седмица, след като в телевизионно интервю македонският премиер Зоран Заев заяви, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско и така предизвика сериозна полемика както в родината си, така и у нас, македонският премиер се извини на България.

„Понякога ние, политиците, може би не сме достатъчно внимателни, понякога правим и грешки. Уверявам ви, че това беше само един момент на невнимание, тъй като искрено искаме приятелство и съвместна работа – както е записано в Договора за добросъседство”, написа Заев в страницата си във Фейсбук.

На фона на коментари, че македонският премиер е забил нож в гърба на България с изказването си, министър-председателят Бойко Борисов отбеляза вчера, че „когато дойде време България да изкаже своето становище за присъединяване на Македония към ЕС, ще си спомни тези думи и ще вземе своето решение”.

Заев задочно отговаря: „Драги приятели и братя от България, вярвайте, искрено градим приятелство, което преди няколко десетилетия беше загубено. Това беше загуба и за двете земи. Да не си позволяваме да се връщаме назад”.

Той подчертава в публикацията си, че е първият македонски премиер, чествал паметта на Гоце Делчев в Благоевград, а Бойко Борисов е първият български премиер, поклонил се пред гроба на големия революционер в Скопие; че нашият министър-председател и външният министър Екатерина Захариева са се „борили” за еврочленство на Македония. Все още няма официални коментари от българска страна след новото изказване на Зоран Заев, предаде Би Ти Ви.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: