Отидете към основна версия

3 172 34

Тръмп иска космическа армия до 2020 година

  • сащ-
  • пентагон-
  • космос-
  • космически войски-
  • армия-
  • доналд тръмп
Снимки: БТА/АР

Пентагонът предприема нови стъпки за създаването на космически сили до 2020 година, за да „посрещнат нововъзникващите заплахи в това ново бойно поле“, заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, цитиран от Voice of America.

„Сега дойде времето да напишем следващата велика глава в историята на нашите въоръжени сили, да се подготвим за следващото бойно поле… Дойде времето за учредяване на Космическите Сили на САЩ“, заяви Пенс в реч в Пентагона.

Президентът Доналд Тръмп неколкократно призова за създаването на космически сили като нов военен филиал, което според него е нужно, за да се осигури доминацията на САЩ в космоса.

Пентагонът предаде доклад към Конгреса в четвъртък, описвайки в детайли промените в космическото управление.

Докладът детайлно описва създаването на Космическо управление, което ще ръководи Сили за космически операции, изградени от космически експерти от различни военни филиали.

Официални представители твърдят, че тази структура поставя основата за ново военно подразделение в следващите 18 до 24 месеца, стига Конгресът да я одобри. Конгресът е единствената структура на правителството, която има властта да одобри създаването на нова военна дивизия.

Тръмп също подели своето вълнение след новината в любимия Twitter.

„Космически сили напред!“, написа той.

В писмо до Конгреса през миналата година, министърът на отбраната Джеймс Матис се противопостави на създаването на ново военно подразделение и предупреди за опасността от създаването на „организационни пластове във време, в което сме фокусирани в намаляването на разходите и интегрирането на съвместни военни функции“.

В четвъртък Матис одобри плановете за космически сили, които биха използвали членове на вече съществуващи военни филиали. „Трябва да можем да се съревноваваме, възпираме и побеждаваме“, заяви шефът на Пентагона.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини