Отидете към основна версия

2 825 9

Ще понесе ли Сърбия връщането на Косово?

  • сърбия-
  • милорад додик-
  • косово
Снимка: Shutterstock

Малко хора мислят дали Сърбия може да понесе да си върне Косово и косовските албанци да получат 30 процента от местата в парламента, поста премиер или пък президент на държавата, заяви в интервю за сръбския в. "Блиц" президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик.

"За да се легитимирате пред международната общност, би трябвало да дадете на албанците 30 процента от местата в парламента, мястото на премиер или на председател на парламента, или пък на президент. Ще трябва да въведете техния език поне в парламента. Ако някой мисли, че може, нека да действа", каза Додик.

Според него четирите общини в Северно Косово, населени главно със сърби, трябва да се реинтегрират в състава на Сърбия, да се осигурят най-високите международни стандарти за защита на сръбския народ в Косово и на църковното имущество, за което да се иска някакъв вид екстериториалност.

"Историята понякога поправя грешките си, но всичко зависи от хората", каза Додик.

Президентът на Република Сръбска посочи, че когато е питал в Брюксел защо не приемат четирите сръбски общини в Косово да се реинтегрират в Сърбия, отговорът бил, че никой не е поискал това.
Додик каза, че проблемът на сръбската политика е в това, че нищо не иска, а само очаква.

"Сега е времето да искате, а не само да чакате някой да ви даде нещо", каза Додик.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: