Отидете към основна версия

3 513 47

Заев отговори на Радев: Да забравим популизма

  • зоран заев-
  • румен радев-
  • македония-
  • българия

Македонският премиер поиска от политици, историци и експерти да бъдат внимателни по темата

Снимка: БТА/АР

Политическите интереси и голият популизъм да излязат от сътрудничеството между България и Македония, поиска македонският премиер Зоран Заев в отговор на реакциите в България за неговото изявление, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско, предава телевизионният канал „Телма“.

"Призовавам всички заедно да извадим политическите интереси, голия популизъм или това, което наистина ни предизвиква да бъдем недостатъчно внимателни, защото договора за приятелство сътрудничество и добросъседство потвърди това чрез нашите подписи там, но трябва да го подхранваме и надграждаме", заяви Заев.

На въпрос: "Ще се договорите ли за това чие е Илинденското въстание?", македонският премиер отговори: „Значи, ние вече отбелязваме част от нашата обща история. И това е част от нашата обща история“

Освен това той поиска от политиците, историците и експертите да бъдат внимателни и да допринасят за приятелството между страните.

„Телма“ припомня думите на президента Румен Радев, който смята, че Заев не се е извинил. В отговор към Радев, Заев заяви: „Аз съм внимателен човек и се опитвам да изграждам приятелство. Виждате, че оставям своята суета настрана и искам искрено да градя приятелство“, подчерта македонският премиер.

Според Заев Договора за добросъседство е инструмент, който затвори отворените между двете страни, но той трябва да се пази и надгражда. При това той повтори позицията, че не трябва да се забравя голямата помощ на България за Македония в ЕС и НАТО и как тя се е борила за нея, пише "Фокус".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: