Last news in Fakti

22 Август, 2018 18:47 2 135 10

ВМРО и Атака: Македония да не присвоява историята

  • зоран заев-
  • македония-
  • българия-
  • вмро-
  • атака

Година след подписването на договора за добросъседство и приятелство с Република Македония част от управляващите в София поискаха анекс към документа. Той трябва да задължи западната ни съседка да се въздържа от всякакви спекулации и опити за присвояване на исторически събития и личности. Ако това условие не бъде изпълнено, България може да преосмисли подкрепата си за членството на Република Македония в ЕС.

Лидерът на "Атака" и съпредседател на Обединени патриоти Волен Сидеров представи идеята си пред журналисти, като обясни, че дори вече е подготвил съдържанието на анекса. Това става дни след като премиерът на Република Македония Зоран Заев обяви в социалните мрежи, че македонският език ще стане официален в ЕС и ще бъде признат от 500 милиона души, които живеят в общността. На изявлението на Заев реагираха и от ВМРО, които също са в управлението. Българите няма да разберат тези ежедневни закачки с историята, а точно те ще имат последната дума за членството на Република Македония в ЕС, посочват от партията в позицията си.

Подписаният между България и Република Македония договор за добросъседство и приятелство позволява допълнения и анекси, посочи Волен Сидеров. Той каза, че ще внесе предложението си като проект в парламента, с който депутатите да задължат правителството да подпише такъв анекс към договора.

Сидеров обясни какво се казва в анекса: "Най-общо се казва, че Македония ще се въздържа от всякакви спекулации, всякакви опити за обсебване и присвояване на последните исторически събития или личности: владетели на първата българска империя от цар Крум до цар Владислав (нарочно казвам цар, защото няма ханове), всички исторически личности, свързани с националноосвободителна борба и т.н., всички исторически събития, свързани с тази епоха. Тоест имаме едно подробно и конкретно наставление македонската страна да спре със свободни изявления, в които засяга нашата история и се предизвиква недоволство".

Премиерът на Република Македония Зоран Заев написа в профила си във „Фейсбук“, че македонският език ще бъде официален език в Европейския съюз. Като се присъедини към ЕС, всички официални връзки между Република Македония и членките на ЕС ще бъдат водени и превеждани на македонски език като официален и признат на територия, която има 500 милиона жители, посочва още Заев.

Договорът между България и Република Македония бе подписан на официалните езици в двете държави. А от деня, в който стана ясно, че ще има договор, на пресконференции изявленията на представителите на Република Македония се превеждат. Според Волен Сидеров не сме признали съществуването на македонски език: "Знаете, че самият договор с Македония беше оспорван в България, той беше посрещнат от доста хора с недоволство, че ние се съгласяваме едва ли не Македония вече да използва македонския език и че го приемаме. Не, ние не го приемаме. Добросъседските отношения са важно нещо. Това, което се разви и което стана за първи път от много години, също е важно и е добро. Но Македония трябва да знае, че ние поставяме това условие, този анекс и ако тя не се съгласи с него, България да си помисли за подкрепата за Евросъюза".

С позиция по повод думите на Зоран Заев излезе и ВМРО. Нашите предци и ние никога не сме правили разлика между думите македонско и българско - това са две имена за едно и също нещо. Този език също е част от общата ни история, посочват от МВРО. От партията, която също е част от управляващата коалиция, посочват още, че разбират деликатното положение, в което е Заев заради предстоящия референдум за името на Република Македония. Той ще трябва да спечели общественото мнение не само в Македония, но и в България. Българите подкрепят Македония по пътя и към НАТО и ЕС, но трудно ще разберат тези ежедневни закачки с историята. А точно ние, българите, ще имаме последната дума, когато Македония е на прага на ЕС", заявяват в позицията си от ВМРО.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bahti

    12 0 Отговор
    Ква македония брее Цял Свят ви се смее!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Арис

    2 17 Отговор
    Приемете действителността такава каквато е !Македония е независима държава- за сега само вардарскиот дел .Откажете се от великобугарските халюцинации и не пренебрегвайте истината и реалността. Българската история на Македония е един безкраен низ от лъжи и измислици на учени чукундури с увреждания от ментално и духовно естество- морбидна бутафория за вътрешна българска употреба.Македонците са гърци - елинофони , славофони и романофони всичките фанатични ортодокси духовни чеда на Вселенската Православна Църква на Константинопол.

    Коментиран от #5

  • 4 ба ги другарко

    14 0 Отговор
    макетата са си българи, ама сърбите и гърците им мътят главите прости
  • 5 Иванов

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Арис":

    Лешо и аз така им викам, ама не ме слушат. Да се сецнат яко назад, а шиптърите ще си свършат работата и от тази измислица Бюрм, нищо няма да остане. Аз братя като библейския Кайн не искам, нямам нужда и ми не трябват. Аре, че темата ми простее и ми мирише на немито!
  • 6 Толи

    3 0 Отговор
    Късно е ,либе ,за китка!!! Закъсняяяхте! Рейтинг под 4 % Гаранция Довижданее!
  • 7 Хасан

    0 6 Отговор
    Да живей Македония
  • 8 ХанкоБрат

    2 0 Отговор
    Стига с тези призиви и празни думи. Направете нещо като хората.
  • 9 Ванче Михайлов

    0 1 Отговор
    Мамицата ви комунистическа и русофилическа!
    Негодници - МВРО и АТАКА
  • 10 Ванче Михайлов

    0 1 Отговор
    Агент Иване, Каракачанино, признай как по нареждане на Пенчо Кубадински и БКП те инсталираха начело на МВРО. Признай как прибра имотите на моите братя - бежанци. Признай как изгони старите ВМРО-вци. Как твоята мъжка секретарка Джамбазки закри по едно време младежката организация. Как регистрира МВРО по делото на онези, които македонизираха пиринския край в България. Негоднико, ще ти видим сметката.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове