Отидете към основна версия

4 913 31

Санкциите на Тръмп удариха Иран в сърцето

  • иран-
  • петрол-
  • нефт-
  • санкции-
  • сащ-
  • доналд тръмп

Teхeран е намалил повече от очакваното доставките си на петрол, пише The Wall Street Journal

Снимка: Shutterstock

Износът на петрол от Иран е намалял доста повече от очакванията на експертите в навечерието на влизането в сила на санкциите, обявени от президента на САЩ Доналд Тръмп срещу
Техеран. Това съобщи в. The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

Според данни на изданието износът на ирански петрол е намалял през септември с една трета, тъй като компаниите, които превозват черното злато все по-категорично отказват да транспортират суровината от тази страна в очакване на влизането в сила на американските санкции. Експертите, допълва всекидневникът, засега не се наемат да прогнозират последиците от толкова значително свиване на предлагането на петрол на световния пазар.

Иранската национална петролна компания (NIOC) очаква да намали износа на петрол през септември до 1,5 милиона барела дневно в сравнение с 2,3 милиона барела дневно през юни. По-рано анализаторите прогнозираха понижение на доставките до 1 милион барела дневно в края на годината.

Сега обаче те не изключват, че подобен спад в иранския износ на петрол вече е факт. Засега, уточнява The Wall Street Journal, Техеран не е публикувал данни за доставките на петрол през август, нито пък прогноза за септември.

През май Тръмп изтегли страната си от подписаното през 2015 г. споразумение за иранската ядрена програма, с което Техеран обеща да не се стреми към производство на ядрени оръжия. Решението на президента на САЩ върна строгите американски санкции срещу ислямската република, които дотогава бяха спрени заради международното споразумение.

Вашингтон заплаши да наложи санкции и на други страни, ако до началото на ноември не спрат да внасят ирански петрол.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини