Отидете към основна версия

2 477 15

Саудитската коалиция определи загиналите деца в Йемен като "странични грешки"

  • саудитска арабия-
  • саудитска коалиция-
  • йемен-
  • дахян

При кървавата атака в град Дахян на 9 август бяха убити 51 души

Снимка: БТА/АР

Коалицията, начело със Саудитска Арабия, призна, че е имало грешки при нанасянето на въздушния удар по автобус в Йемен миналия месец. При кървавата атака в град Дахян на 9 август бяха убити 51 души, сред които 40 деца.

Нападението предизвика вълна от международно осъждане. Съветът за сигурност на ООН призова за "надеждно и прозрачно" разследване на въздушния удар.

На пресконференция в Рияд днес говорител на коалицията отново защити тезата, че автобусът е превозвал според разузнавателна информация лидери на шиитските бунтовници в Йемен. При удара бяха убити някои хуси, но имаше и "странични жертви", призна той, имайки предвид загиналите деца.

Една от "грешките", за които говорителят спомена, е фактът, че прекалено късно е била дадена заповед да не се атакува автобуса, ако наоколо има цивилни. Втората грешка била, че мишената не е представлявала непосредствена заплаха и не е било оправдано да бъде поразявана в жилищен район.

Коалицията е обвинявана за много атаки в Йемен с цивилни жертви. Тя призна за някои от тях, но обвинява хусите, че използват мирни граждани като "живи щитове". Шиитските бунтовници в Йемен са подкрепяни от Иран - основния регионален съперник на Саудитска Арабия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Йемен тихо умира

    В Йемен стотици хиляди, ако не и милиони са пред прага на гладната смърт. Сражения, болести, мизерия – страната е застрашена от най-смъртоноснат ...
    19.10.2018
    8 717
    17