19 Октомври, 2018 20:30 8 677 17

Йемен тихо умира

  • йемен-
  • саудитска арабия-
  • хути-
  • абд рабу мансур хади

Сражения, болести, мизерия – страната е застрашена от най-смъртоносната криза от 100 години насам

Йемен тихо умира - 1
Снимки: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Йемен стотици хиляди, ако не и милиони са пред прага на гладната смърт. Сражения, болести, мизерия – страната е застрашена от най-смъртоносната криза от 100 години насам, предупреждават хуманитарни организации.

Пресни зеленчуци, месо, плодове – много хора в Йемен вече не помнят вкуса им. Не че по пазарите няма хранителни продукти. Цените обаче са толкова високи, че голяма част от населението не може да си ги позволи. "Всичко поскъпна", пише Мирела Ходеиб от Международния Червен Кръст в Сана в отговор на запитване на ДВ. Тя вече не смее да излиза навън, откакто през април застреляха нейна колежка. "Цените на ориза, боба, яйцата и олиото са се повишили драстично", продължава тя.

Бомбите отново падат

От 2004 години в Йемен бушува гражданска война. През последните три години и половина тя се превърна в задочен конфликт между други държави. Саудитска Арабия и ОАЕ искат да върнат на власт сваления от хутите йеменски президент Абд Рабу Мансур Хади. Иран пък подкрепя милициите на хутите, които междувременно контролират големи територии в северен Йемен, столицата Сана и важния пристанищен град Ходейда. Пристанището на Ходейда е входната врата за хуманитарни помощи и хранителни продукти.

Коалицията начело със Саудитска Арабия от началото на войната е извършила 17 000 въздушни удара срещу контролираните от хутите територии. През септември трябваше да започнат мирни преговори, но до тях така и не се стигна. Бомбите отново падат, цените на хранителните продукти растат. Расте и страхът от "най-смъртоносната гладна криза от 100 години насам", както я наричат хуманитарни организации. По този начин те искат да обърнат внимание на световната общественост върху необходимостта от спешни мерки.

Стотици хиляди може и да не оцелеят

Населението на Йемен е почти 30 милиона души. Програмата по прехраната към ООН осигурява хранителни продукти за 8,5 милиона души. Според изчисления на Световната организация, половин милион деца в Йемен страдат от недохранване. Вестник Гардиън пише, че при новите обстоятелства хуманитарните помощи от ООН не са достатъчни. Вестникът цитира координаторката на ООН в Йемен Лайза Гранди с думите, че "десетки хиляди семейства, които още преди седмици с мъка можеха да си купят нещо, вече не са в състояние да се изхранват". Тя допълва, че вероятно стотици хиляди, ако не и милиони хора няма да оцелеят.

Говорителят на програмата по прехраната към ООН Херве Ферхоозел заяви, че други три и половина милиона души са изправени на ръба на глада. Затова ООН има нужда от повече пари. Поради тежката ситуация със сигурността, хуманитарните помощи не достигат до изпадналите в беда йеменски граждани.

Войници, вместо лекари и учители

Преди войната държавата беше най-големият работодател в страната. Сега обаче почти не изплаща заплати. Частната икономика е съсипана. По данни на МВФ, БВП на глава от населението е намалял повече от два пъти в сравнение с 2014 година. Още преди конфликта Йемен беше една от най-бедните страни в света. Правителството на хутите плаща само на своите войници, но не и на държавните служители и учителите. Лекарите и санитарите пък свързват двата края само благодарение на подкрепата от международни организации. Разрушените от въздушните удари сгради не могат да бъдат възстановени. "Само 45 процента от санитарните възли в страната функционират", пише Мирела Ходеиб. В страната се разпространяват болести като холера, дифтерит и морбили.

Двоен морал: и хуманитарни помощи, и оръжие…

От гледна точка на изострящото се положение, ООН търси нови пътища за решаване на конфликта. Според Лайза Гранди, най-бързото и ефикасно решение е на бедните семейства да се помогне с пари. "Така ще могат да си купят това, от което имат нужда. Затова ние искаме да разширим действието на нашите финансови програми", казва тя. Един милион йеменски граждани вече получават купони за хранителни продукти.

"Кризата не може да бъде решена с пари. Най-важното е войната да бъде прекратена", твърди пред Гардиън Сузе ван Мееген от неправителствената организация "Norweregian Refugee Council". И допълва, че маса хора в Йемен вече гладуват „до смърт“. Според нея, виновни са правителствата и техният двоен морал: хем дават пари за хуманитарни помощи, хем снабдяват Саудитска Арабия с оръжие.

През лятото президентът на САЩ Доналд Тръмп помогна на американските оръжейни концерни да подпишат договори за милиарди. Германия също продължава да издава разрешителни за износ на оръжие в Йемен. "Ние не можем да сложим край на хуманитарната криза. Помощните организации не могат нито да изхранят милионите гладуващи йеменски граждани, нито да осигурят здравеопазване. Затова са необходими съгласувани политически действия", заключава тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кор за Ротшилдите

    31 6 Отговор
    За Израел в битката му с Иран, чрез поробените западни седерасти(които са с 1а мозъчна клетка).
  • 2 Епископа

    29 3 Отговор
    ------------------------------------------------------------ Саудитите си правят каквото си искат защото са направили милиардери много "видни" американци и така няма кой да им каже нищо, даже участваха американско-саудитското "мероприятие" за взривяване на кулите, последвалата инвазия в арабският свят и забавянето на електромобилите с 20г

    Коментиран от #3

  • 3 Запознат

    28 1 Отговор

    До коментар #2 от "Епископа":

    Саудитските крале са крипто-евреи.
  • 4 СссереМ

    37 2 Отговор
    Бай дони сключи договор за доставка на оръжие на СА за сто милиарда ! Косвено или пряко е отговорен за случващото се ?
  • 5 ГостО

    35 1 Отговор
    Жалкото е ,че страдат невинни.Рано или късно всеки ще си получи заслуженото!
  • 6 любопитен

    25 1 Отговор
    Досега някак си темата Йемен беше в тъча. Как се сетиха да я пласират, след случката в саудитското посолство?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мдааа

    23 5 Отговор
    Народите сме заложници на една шепа калпави и долни политици, които не само, че не знаят как да управляват, но са и супер злобни!!! Те използват похвати от миналото, защото интелекта им не стига да измислят някоя нова политическа система. Давам пример : За раждаемост/майчинство се дават милиарди годишно и след това се говори за проблеми по изхранване и подслоняване. Вместо да дават милиарди майчински на цигани, аборигени, наркомани и прочие да гледат децата си, спокойно могат да се дадат 5 пъти по-малко като компенсация на тези хора да не правят деца. Над 80% от нискоинтелигентните правят деца за да взимат майчински!!!! Вместо да им ги дават тия пари за майчински, да им ги дават за намиране на работа и да спрат даванета на майчински!!! Който иска да има деца да си плаща всичко сам, а ако не може му се отнемат децата, както правят в Норвегия за най-малкото. Децата са отговорност и който е отговорен успява да ги изгледа сам, а не да чака помощи. Например помощи може да са макс за едно дете. Ей така ще се реши проблема с високата раждаемост, а не мрез изкуствени болести, войни и прочие. Факт е, че те убиват деца и хора за пари, но просто се опитват да се оправдаят, че го правили поради някакви цагрижени за планетата причини. Планетата е в ръцете на БАШ МРЪСНИЦИ
  • 10 vasik atanasova

    10 0 Отговор
    УЖАСИ
    АЗ ПРОСТО ТУКА НЕ КОМЕНТИРАМ
  • 11 соросоидни кърлежи

    20 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Пресни зеленчуци, месо, плодове – много хора в Йемен вече не помнят вкуса им. Защото там се води война. А при нас съща работа, само че без война докарахме хора да се ограничат и да купуват боклуци с палмово масло, а за месо да не говорим -всички стратегически запаси с изтекъл срок от целият свят яде българина.Това се казва геноцид над собствения народ,когато изгониш два милиона от Родината им.Без нито един изстрел да затриеш цял народ, това ще го пише като рекорд на всичките наши управници,без изключение.Ще горите в АДА.
  • 12 ХайСикТир

    16 0 Отговор
    А като гледам и на България края се вижда....
  • 13 Шаран БГ

    9 1 Отговор
    Радвам се, че България "тихо се възстановява" вече третина век !!!! В продължение на 27 години Саудитска Арабия и Кувейт мачкат тази 25-милионна държава. Те много се обичат, понеже всичките са " арапи ". А и в самия Йемен, почне ли детето да ходи и...и на гърба му "калашник". Трепят се помежду си - и те не знаят защо !! Е, па за нема нищо !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Колю

    1 0 Отговор
    Меркел и тези ще приеме. Сега като "оправят" петрола в Сирия и ще приемат и тези.
  • 16 Хасанчо

    3 0 Отговор
    Като стане нафтата тук 3 лв. и ще сме готови за оня свят без война и бомби. Да неговорим ,че за да не излезе при преминаване към евро е станало всичко двойно по-скъпо ,то ще стане преди приемането му . И тук е като при тях. Много само гледат шарените опаковки и отива да рови в казана или се моли за храна. С колко намаля народа и на кое място сме по смъртност без война ? Никой няма да каже истината . Дори и избирателните им списъци са менте.
  • 17 сойкаПрисмехулка

    4 1 Отговор
    Дайте първо в България да се погледнем, пък после да мислим за другите.