Отидете към основна версия

1 610 3

25% от хората по света не се движат достатъчно

  • спорт-
  • движение-
  • калории-
  • тренировка

Препоръките на СЗО са за най-малко 150 минути умерено физическо натоварване или 75 минути активни тренировки седмично

Снимка: Shutterstock

Повече от четвърт от хората в света са по-застрашени от диабет, рак, сърдечносъдови заболявания и деменция, защото не се движат достатъчно, пише в доклад на Световната здравна организация (СЗО).

Над 1,4 милиарда души не спазват препоръките на СЗО за най-малко 150 минути умерено физическо натоварване или 75 минути активни тренировки или физическа работа седмично.

"За разлика от другите рискове за здравето, недостатъчната физическа активност не намалява по света" - каза ръководителят на изследването Регина Гутхолд от СЗО.

По данни за 2016 г. 27,5 процента от възрастното население в света не се движи достатъчно. Спадът е само с един процент спрямо 2001 г.

Обездвижването се е увеличило най-много както в богати западни държави като Германия и САЩ, така и в латиноамерикански държави, като Аржентина и Бразилия.

Най-малко се движат в Кувейт, Американска Самоа, Саудитска Арабия и Ирак. Там по-малко от 50 процента от възрастното население достига минималната граница за движение, препоръчвана от СЗО.

Най-малко обездвижени хора има в Уганда и Мозамбик - по 6 процента.

В богатите държави хората все повече седят, докато са на работа и в свободното време. Положението се влошава и от транспорта.

В бедните държави работата и придвижването все още изискват повече физически усилия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Може ли сексът да замени тренировката?

    Като всяка физическа активност, сексът води до разход на калории. В мечтите ни, той би бил достатъчен, за да замени една тренировка, но науката е на д ...
    23.08.2018
    3 769
    19
  • 5 храни, които горят мазнините от раз

    Лятото вече е тук и едва ли има жена, която да не си мечтае да изглежда перфектно на плажа и да блесне с ослепителна фигура. Но все по-често това се о ...
    04.07.2018
    7 020
    6
Новини по държави: