Отидете към основна версия

4 667 32

Меркел: Благодаря за куража на Борисов

  • ангела меркел-
  • бойко борисов-
  • македония

Германският канцлер на посещение в Македония

Снимка: БТА/AP

Германският канцлер Ангела Меркел благодари за куража на българския премиер Бойко Борисов и София относно постигнатото по въпроса с европейската интеграция на Балканите, съобщи Македония Time.

Меркел е на посещение в Македония. Това става точно преди референдума в страната, на който нейните граждани трябва да приемат новото име, договорено на преговори с Гърция.

Това е първата визита на германски канцлер в страната. Западът изразява силна подкрепа на споразумението между Македония и Гърция, което дава шанс на страната за членство в ЕС.


„Македонските граждани могат сами да решат съдбата си и никой не говори нищо за изолация на страната. Ако референдумът е успешен, бъдещето води към членство в НАТО и ЕС, ако определени условия преди това бъдат изпълнение разбира се. Искам да отбележа ролята на македонския премиер Зоран Заев, както и тези на гръцкия премиер Алексис Ципрас и българския премиер Бойко Борисов.

Искам да благодаря за куража на Борисов, защото в продължение на години ние нямахме напредък по този въпрос, а сега той е факт. 30-ти септември е исторически шанс за Македония, като тя има шанс да стане част от европейското семейство, за това трябва да гласувате“, заяви Меркел.

Заев обяви, че Германия е един от най-силните поддръжници на членството на Македония в НАТО и ЕС.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Гърция скочи срещу САЩ

    Гърция е изразила протест срещу САЩ след изявлението на помощник – държавния секретар Уес Мичъл, който заяви, че американската дипломация е имал ...
    09.09.2018
    6 435
    16
  • Меркел и Макрон планират бъдещето на ЕС

    Президентът на Франция Еманюел Макрон посрещна германският канцлер Ангела Меркел в Марсилия, съобщи France 24. Двамата лидери разговаряха в замъка ...
    08.09.2018
    1 661
    21
  • Борисов: Единството ни държи

    Честваме 133-тата годишнина от Съединението на България с Източна Румелия. Победа, която сами сме извоювали. Вярвам, че и днес носим този несломим дух ...
    06.09.2018
    1 488
    41
Новини по държави: