Отидете към основна версия

5 584 34

САЩ пренасочват бойна мощ към Гърция

  • генерал къртис скапароти-
  • нато-
  • с-400-
  • сащ-
  • гърция-
  • турция

Причина за плановете на Пентагона са Турция и руските ракетните системи С-400 

Снимки: БТА/АР

Командването на въоръжените сили на САЩ води преговори с цел да разшири мащаба на военните операции на територията на Гърция, като използва военновъздушните и военноморските бази в тази страна на фона на изострянето на напрежението с Турция заради нейните планове да купи руски зенитно-ракетни системи С-400. Новината съобщи в. The Wall Street journal.

Според информация от източниците на вестника геополитическите и географски фактори повишават привлекателността на базите в Гърция за въоръжените сили на САЩ. Двете страни имат основание за безпокойство по отношение на действията на влизащата в състава на НАТО Турция. При това Гърция, с нейния благоприятен климат и военните обекти на НАТО, позволява целогодишно да се провеждат военно-въздушни учения.

Американските военни смятат за благоприятни съществуващите възможности за временно разполагане на свои войски в тази страна.

Както информират източниците, преговорите се водят от главнокомандващия Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Къртис Скапароти. Той обаче не предлага да се разполагат американски войски и техника в Гърция на постоянна основа. При всички потенциални преимущества по-трайно използване на военни обекти в Гърция не се разглежда от Вашингтон като алтернатива на авиобазата "Инджирлик" в Турция, посочват източници на вестника.

Вашингтон вече предупреди Анкара, че ако се сдобие със системи С-400 от Русия САЩ могат да откажат на Турция да й продадат изтребители F-35.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: