Отидете към основна версия

4 833 12

Австрия към Балканите: Определете границите си

  • балкани-
  • граници-
  • ес-
  • австрия-
  • клаус волфер

Призивът е отправен от австрийската дипломация

Снимка: Shutterstock

Ръководителят на отдела по разширяването на ЕС към австрийското МВнР Клаус Волфер заяви, че страната му е притеснена от граничния спор между Хърватия и Словения, заради което смята, че страните от Западните Балкани трябва да решат граничните си проблеми преди влизането си в съюза, предава скопската електронна медия „A1 ON“.

Говорейки на конференция, посветена на австрийското председателство на ЕС в Сараево, Волфер подчерта, че именно заради този граничен спор в съюза съществуват резерви за членството на Западните Балкани. „Председателството на Австрия с ЕС представлява възможност за нейните представители да поръчат на политиците от балканския регион, че сред най-важните цели е и решаването на граничните въпроси и трябва да бъдат решени преди приемането в ЕС“, добави Волфер, предаде „Фокус“.

Според него европейската интеграция на балканските страни ще зависи от „три възела“ - отношенията между Македония и Гърция, преговорите между Сърбия и Косово и начина, по който ЕС ще отговори на предизвикателствата, които идват от САЩ, Китай и Индия.

„Първият възел ще бъде лесно решен, защото компромисът е почти тук, затова Македония би трябвало да бъде интегрирана не само в НАТО, но и в процеса на присъединяване към ЕС“, убеден е дипломатическият служител. Що се отнася до отношенията между Белград и Прищина, Волфер оцени, че нещата тук са по-сложни, но добави, че все пак е важно, че диалогът е в ход.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: