13 Септември, 2018 10:42 1 934 5

Вебер: България и Хърватия в Шенген

  • българия-
  • шенген-
  • ес

Председателят на ЕНП призова Румъния за бързи действия в тази посока

Председателят на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер призова Съветът на ЕС да приеме България и Хърватия в Шенген, съобщи EURACTIV.

Вебер говори по време на традиционната годишна реч пред Европейския парламент на председателя на ЕК Жан – Клод Юнкер. Той призова Румъния да се справи с рисковете за борбата с корупцията, за да може също да влезе в Шенгенското пространство.

„Призоваваме Европейският съвет да включи България и Хърватия в Шенген. Румъния трябва да приключи с рисковете за борбата с корупцията, за да могат и трите страни да бъдат част от пространството. Европа е Европа на демокрацията. Не бива едно правителство да използва властта си, за да защити един осъден лидер“, заяви Вебер.

Той обвърза ситуацията в Румъния с тази в Унгария. Заради нарушаване на демократичните правила, Европейският парламент започна процедура за санкциониране на унгарското правителство.

Унгария вече обяви, че действията на ЕС няма да променят нейната политика. Страната получи подкрепа и от доста евродепутати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Националист

    3 2 Отговор
    НЕ на националистически политики задъхваше хората към омраза и насилие.
  • 2 стоян георгиев

    3 3 Отговор
    много добра новина дано се случи по-скоро!
  • 3 ултра

    2 3 Отговор
    Колкото по-рано в Шенген, толкова по-бързо и приемането на еврото за разплащателна валута! А дано!
  • 4 бай Тодор

    3 0 Отговор
    Това преди гафа на летището ли го е казал?
  • 5 ГРАЖДАНИН

    0 0 Отговор
    Да ама Не.Кви пет лева какъв Шенген за БГ господин Вебер едно е да искаш друго е да е възжмоно при условие че Европейската комисия ни сцепи от наказателни процедури - понижена прогноза . прикриване на финансова информация ..Отделнодоклада на Световната банка е негативен по отношение разходите на МВР .
Новини по държави: