Отидете към основна версия

3 551 98

Признание: Западът изостави Турция! Тя вече е един голям затвор

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • джан дюндар

Западът изостави Турция, която вече е само един голям затвор, страна, в която доносничеството срещу опозицията се възнаграждава от правителството, казва известният турски журналист Джан Дюндар в интервю за AFP.

Дюндар, който се превърна в символ на борбата за свобода на медиите в Турция, от две години живее в изгнание в Германия, далече от семейството си, "от Босфора и от успокояващото море".

Бивш главен редактор на опозиционния вестник "Джумуриет", Дюндар бе сметнат за предател от Анкара, след както през 2015 г. разкри, че турските специални служби са доставяли оръжие на джихадистите в Сирия. По думите му президентът Ердоган "винаги е продкрепял ислямистите".

Той казва с огорчение, че "Турция е най-лошият затвор на света за журналисти - 155 са в затвора, а другите се намират в невидим затвор, защото всичко, което пишат, може да се превърне в оръжие срещу тях. Вече няма място за свободни медии в Турция", казва журналисът.

"Обикновен туит може да те изпрати в затвора, защото изключително разпространеното доносничество се възнаграждава от полицията. "Това е черна комедия и автоцензурата е навсякъде", казва Дюндар.

Според Дюндар, който се срещна във вторник с френския президент Еманюел Макрон и делегация на Репортери без граници, "Западът си затваря очите за Турция". "Те приеха шантажа на Ердоган, който заплашва да им изпрати три милиона сирийски бежанци."

"Западът трябва да бъде на наша страна, защото е необходимо да има демократична Турция, но те сега я бутат в ръцете на Техеран и Москва". "Европейците жертват ценностите си, което е голямо разочарование, защото ние защитаваме свободата на печата и светския характер на страната", посочва Дюндар.

"Съпругата ми не можа да напусне Турция, конфискуваха паспорта й на летището." "Ердоган се опита да спре дейността ми, използвайки жена ми, това са мафиотски методи", казва Дюндар.

Според него Ердоган трябва да бъде "съден за корупция, нарушаване на човешките права и на международните закони".

Ердоган се "отрови от собствената си власт, и когато се отърва от армията при издигането си на власт, той стана армията".

Дюндар, който живее в Берлин и сътрудничи на германския вестник "Цайт", се опитва да съчетава журналистиката със защитата на човешките права.

Турция "не беше рай преди Ердоган, но имаше голяма възможност децата да се научат на демокрация. Тя можеше да стане пример за мюсюлманския смят вместо да започне да прилича на Катар", казва Джан Дюндар.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: