Отидете към основна версия

2 860 18

САЩ обвиниха руснаците в саботаж

  • сащ-
  • русия-
  • северна корея-
  • саботаж-
  • майк помпео

Вашингтон не иска Пхенян да има ядрени оръжия

Снимка: БТА/ AP

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини Русия, че активно работи за подкопаване на международните санкции срещу Северна Корея и напомни, че прилагането на мерките е от ключово значение, за да бъде убеден Пхенян да се откаже от ядрените си оръжия, предаде Ройтерс.

По думите на Помпео Русия активно се е опитвала да подкопае изпълнението на резолюциите на Съвета за сигурност, работата на комитета на ООН, който оценява спазването на санкциите, каза дипломатът на брифинг в Държавния департамент.

Основната цел на Съединените американски щати е да накара режима на Ким Чен-ун да се откаже от ядрения си арсенал. Напрежението на Корейския полуостров се увеличи до червено след ядрените и ракетни изпитания на Пхенян, но се стигна и до положителни сигнали след историческата среща между американския президент и севернокорейския лидер в Сингапур.

Помпео обвини Русия, че се е опитала да промени формулировките в доклада на Комитет 1718. Той добави, че се надява комитетът на ООН по санкциите срещу КНДР да публикува оригиналния документ, който показва ясни действия, свързани с нарушения на санкциите. По думите му САЩ остават твърдо решени да продължат прилагането на резолюциите на Съвета за сигурност, защото са убедени в ключовото им значение за усилията на президента Тръмп да убеди председателя Ким, че пълната, окончателна денуклеаризация на Корейския полуостров е необходима.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини