Отидете към основна версия

2 037 20

ООН приветства договорката между Ердоган и Путин

  • идлиб-
  • сирия-
  • антониу гутериш-
  • оон-
  • русия-
  • ердоган

Предотвратена ли е операцията в Сирия?

Снимка: БТА/ AP

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства постигнатото споразумение между президентите на Русия и Турция за сирийската провинция Идлиб, предаде РИА Новости, като цитира изявление на Гутериш.

Генералният секретар на ООН приветства постигнатото на 17 септември споразумение между президента на Русия Владимир Путин и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган за създаване на демилитаризирана буферна зона в района на Идлиб, с което трябва да бъде предотвратена широкомащабна военна операция и да бъде нормализирана ситуацията за милиони граждани, се казва в изявлението.

Гутериш призова всички страни в Сирия да сътрудничат за реализиране на постигнатото споразумение и да „осигуряват безопасен хуманитарен достъп" до всички райони по най-кратките маршрути. Генералният секретар на ООН подчерта необходимостта от скорошни действия за отстраняването на основните причини за конфликта в Сирия и за изработването на дългосрочно политическо решение в съответствие с резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН, е посочено още в текста.

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган се договориха да създадат от 15 октомври демилитаризирана зона (в сирийската провинция Идлиб) по линията на съприкосновение на правителствените войски на Сирия и въоръжената опозиция.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини