Отидете към основна версия

2 849 40

Меркел е гордостта на Германия

  • германия-
  • гордост-
  • меркел-
  • политика
Снимка: АР/БТА

Гражданите на Германия от всички политически дейци, икономисти, учени и спортисти най-много се гордеят с канцлера Ангела Меркел, сочи проучване проведено от вестник Welt am Sonntag. За настоящия канцлер са гласували 16% от анкетираните. Сред тях е имало както граждани от източната, така и от западната част на ФРГ.

На второ място, с 11%, се нарежда Хелмут Шмит, а третата позиция е също за бивш германски канцлер – Вили Бранд. Него са посочили 6% от респондентите. Същия процент получава и Хелмут Кол. Името му предимно споменават жители на източната част на Германия.

Според изданието, резултатите от анкетата показват, че болшинството германци се гордеят преди всичко със своите политици – 49%. На тях отстъпват видни спортисти. Рядко се назовават имена на писатели и учени.

Анкетираните също така са били помолени да посочат града или архитектурната забележителност, с която най-много се гордеят. На първо място те поставят столицата Берлин – 27%, по-рядко Мюнхен и Хамбург.

Що се отнася до германските компании, то гражданите на ФРГ са най-горди с това, че страната е родина на Daimler, Volkswagen и BMW.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Идва ли краят на ерата Меркел

    Идва краят на ерата на Ангела Меркел. Това обяви германският вестник „Билд“. Новината идва, след като приближен до германският канцлер ...
    26.09.2018
    2 053
    9
  • Германия се сдобри със Саудитска Арабия

    Германия и Саудитска Арабия се договориха да върнат посланиците си, съобщи ДПА. Преди 10 месеца Рияд изтегли своя консул, заради критики на Берлин ...
    26.09.2018
    1 388
    2
Новини по държави: