Отидете към основна версия

2 323 9

Тръмп няма милост - митата за стомана и алуминий остават

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • канада-
  • мита
Снимки: БТА/АР

Митата за внос на стомана и алуминий от Канада и Мексико остават, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от CNN.

По думите му, митата ще останат "докато Мексико и Канада не започнат справедлива съвместна търговия". На пресконференция в Белия дом, посветена на постигнатото снощи търговско споразумение между САЩ, Мексико и Канада (USMCA), той отбеляза, че новото споразумение е изгодно и за трите страни.

Тръмп увери, че има и други опции на разположение, ако Конгресът на САЩ отхвърли новото споразумение за свободна търговия с Мексико и Канада.

Той подчерта, че възможността да се търгува със САЩ е привилегия и страни като Китай и страните от Европа не трябва да приемат такава възможност като даденост.

Доналд Тръмп приветства постигнатото в последния момент търговско споразумение с Канада и Мексико като "най-важното" в историята на САЩ.

Новото споразумение, наречено ССАЩМК (USMCA), ще замени Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), подписано преди близо 25 години. То трябва да получи одобрението на парламентите на трите страни, за да влезе в сила.

По думите на Тръмп търговското споразумение с Канада и Мексико ще подкрепи създаването на хиляди работни места в САЩ. Двата търговски партньора на Вашингтон са се съгласили по трудовите въпроси, интелектуалната собственост и природозащитните клаузи, допълни той според бележки, разпространени в Белия дом.

Според Доналд Тръмп митническият натиск е оказал влияние, без митата нямало да се постигне споразумение с Канада и Мексико.

По думите му, Индия и Япония са изразили готовност да започнат да обсъждат незабавно нови условия за двустранната търговия.

Според него е прекалено рано Вашингтон да преговаря с Пекин по търговско споразумение.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Китай отряза САЩ

    Китай отмени срещата за сигурност с министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис, съобщи „Ню Йорк Таймс“. Информацията беше обявена от ви ...
    01.10.2018
    8 523
    18
  • Важно споразумение между САЩ и Канада

    САЩ и Канада се договориха за осъвременяване на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) и запазването му като тристранен пакт с ...
    01.10.2018
    1 394
    5
  • Тръмп: С Ким Чен-ун сме влюбени!

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви на митинг в щата Западна Вирджиния, че със севернокорейския лидер Ким Чен-ун са се "влюбили" един в др ...
    30.09.2018
    2 190
    16