Отидете към основна версия

2 770 14

Русия: Македония каза "Не" на Запада

  • македония-
  • запада-
  • русия

Руският посланик в Македония доволен от резултатите от референдума

Снимка: БТА/AP

Македонците казаха твърдо „Не“ на намесата на Запада в страната. Това заяви руският посланик в Скопие Сергей Бездникин, цитиран от РИА Новости.

През последните седмици в Македония пристигнаха редица лидери на западните държави. Те призоваваха гражданите да гласуват в отминалия референдум.

На него те трябваше да решат, дали да приемат споразумението за смяната на името на страната с Гърция. По този начин пред тях щяха да се отворят възможностите за членство в НАТО и ЕС.

„Целта на тези посещения беше да се упражни натиск над гражданите на една суверенна държава. Те искаха гражданите да решат страната им да промени името си и да влезе във военен пакт и политическо обединение. Резултатите от допитването бяха студен душ за западните емисари. Македонските граждани казаха „Не“ на намесата на други държави във вътрешната политика на тяхната родина“, заяви Бездникин.

Той подчерта, че Русия никога не се е намесвала във вътрешните работи на други страни. Според него с това руската външна политика се различава от тази на западните държави.

Над 90% от гласувалите македонци одобриха смяната на името, но референдума не събра нужната избирателна активност за да бъде признат. Сега се очакват политически преговори по темата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: