Last news in Fakti

2 Октомври, 2018 07:57 1 284 8

Заев започва политически маневри

  • зоран заев-
  • македония-
  • разговори-
  • референдум-
  • подкрепа

Македонският премиер ще търси подкрепа

Заев започва политически маневри - 1
Снимка: БТА/ AP

Македонският премиер Зоран Заев заяви, че започна преговори с партиите, от които ще търси парламентарна подкрепа, за да се гласуват в конституционните промени, които произлизат от договора за името с Гърция. Той каза това след референдума, на който голямо мнозинство от гласувалите подкрепи споразумението, което отваря пътя на Македония за членство в НАТО и ЕС, но той не е валиден заради слабата избирателна активност, предаде БНР.

Държавната избирателна комисия (ДИК) на Македония съобщи при преброяване на 100% от гласовете, че са гласували 666 734 граждани или 36,91% от общо вписаните 1 806 336 души в избирателния списък. На въпроса на референдума „Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция“ със „за“ са гласували 91,46% или 609 813 граждани, а против – 5,65% (37 700 граждани). Невалидни са 19 221 бюлетини или 2,89%.

Въпреки невалидното допитване премиерът Заев призова за широка политическа подкрепа, за да може споразумението от Преспа да бъде финализирано чрез приемане на поправки в конституцията. Ако преговорите за постигане на квалифицирано парламентарно мнозинство от две трети не успеят, Заев заяви, че е готов да предизвика предсрочни избори през ноември. Македонският премиер подчерта, че няма намерение да подава оставка, тъй като според него референдумът е успешен и жителите на страната са заявили ясно, че Македония трябва да одобри договора с Гърция и да бъде член на Европейския съюз и НАТО.

В обръщение към нацията президентът на Македония Георге Иванов призна проведения в страната референдум за неуспешен. Според държавния глава Македония има своето място в ЕС и НАТО, но тя трябва да се присъедини към тях с достойнство и без двойни стандарти. Пътят за евроатлантическата интеграция на страната трябва да премине и през сериозни реформи във всички сфери, както и през постигане на национално единство, за да може да се изпълнят стратегическите приоритети на страната, смята още Георге Иванов.

На свой ред лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски коментира, че референдумът се е провалил, но уточни, че хората в Македония са за членство в Европейския съюз, но без договор с Гърция. Победа на референдума по думите му отбелязали и представителите на движението „Бойкотирам“, които се събраха на митинг пред сградата на македонския парламент. Медиите в западната ни съседка отбелязват, че Зоран Заев вече е разговарял по телефона в гръцкия си колега Алексис Ципрас, който го е похвалил за смелостта да проведе референдума. След допитването еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан призова политическите лидери в Македония за отговорно поведение и единство в интерес на страната. Такава препоръка дойде и от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който добавя още, че вратите на Алианса остават отворени за Македония.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ооо неее

    10 3 Отговор
    На тоя новото му име е Зорли Захмети.
  • 2 чао

    11 1 Отговор
    сбогом заеф. чао чао чао
  • 3 Тодоров

    10 1 Отговор
    И този вече е на американската "хранилка". Личи си, че е "българин", защото много бързо усвоява мурафетите на политическите си приятели от България. Не може при 36% активност да говори, че референдумът е успешен.
  • 4 Бог да пази Македония

    6 1 Отговор
    🤕 waw жителите на страната били одобрили споразумението ке Македонията им трябва да влезе доброволно у торбата на Торбалан иначе цъ-цъ-цъ 🎬метеоролозите 😱проракуват ке има ръчканье о лево ръчканье о десно до ка клекнье .... 🤐
  • 5 Герб

    5 1 Отговор
    Този е политически труп. Да го вкарат в затвора за национално предателство. В България започваме същата процедура срещу тиквата.
  • 6 Активно мероприятие

    1 2 Отговор
    Тук става дума за професионално отработено активно мероприятие за манипулиране на резултатите от допитването. Защото рекордната избирателна активност , регистрирана някога (през 2016 г.) в Р. Македония е била 1,18 млн. т.е. 64% от списъччните избиратели . Ако приемем , че това е статистическият процент на реално гласуващите в тази страна, то сега са казали „ДА” 91% от 36,9% от избирателите т.е. 33,6 % от всички избиратели, имащи право на глас, а „НЕ” де факто са казали максимум 30,4% от избирателите. С други думи абсолютният брой на реално гласуващите, които са одобрили въпроса на референдума превишава абсолютния брой на онези, които не са го одобрили, в съотношение 33,5/30,5 т.е. 52,5%/47,5% ! Така с този "бойкотиращ" тактически ход противниците на Европейската и Атлантическата интеграция се скриват зад и се идентивицират с внушителния брой от 36% списъчни избиратели, които никога не участват в избирателния процес.
  • 7 Бог да ги прости

    3 2 Отговор
    Заев е един от малкото прозорливи Скопски политици, който има реалистична визия за изход от тотална изолация, дестабилизация и неизбежен разпад на новоизлюпената им държавица. Останалите са "гола вода", особено тези от ВМРО-ДПМНЕ, които очевидно са под комтрола на Москва и на сръбската УДБА. А за основната маса макета, както казват шопите, немам думи. !00% инфантили, да не кажа нещо по-лошо - дебили ! Искат изкуствено създадената им от Тито "народност" с 28 годишна история като държава да наложи своята "измислена" политическа доктрина над съседните й държави, на които нейната територия, население и култура са принадлежали повече от хилядолетие. Нещо повече, има дързостта да монополизира името на целия географски регион "Македония" ! По същата логика утре може да поискат да монополизират и името "Европа" ! Хора на такова ментално ниво са несъмнено обречени !
  • 8 БеДеЖейче

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Заев започва политически маневри--хахахаа..рекъл Зайо-маневрист ке ставам.....
Новини по държави: