Last news in Fakti

2 Октомври, 2018 18:19 1 561 17

Захариева: Нашата ръка за членството на Македония в ЕС остава протегната

  • македония-
  • ес-
  • нато-
  • екатерина захариева

Правото на всеки народ да се самоопредели е това, което се случва в Македония. От 25 години там не е правено преброяване. Избирателната активност е ниска, но дали това са реалните избирателни списъци също е под въпрос. Не е малка подкрепата от гражданите на Македония за това, за което се стреми и България - вървенето на Македония към ЕС. В интерес на България е да има стабилност там, чувстваме ги най-близки. Това беше и един от най-високите ни приоритети, но няма как да се бъркаме в тяхната вътрешна политика. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването "Лице в лице" по бТВ.

"Мисля, че България стои много добре на международен план като фактор за стабилност на Балканите. За първи път министри на външните работи на България и Доминикана, също и Непал, се срещат. ООН дава перспективи за засилване на двустранните отношения. Мен ме боли за колегите министри, за които се изговориха всякакви неща. Не разговарям трудно с президента Радев, имаме различия, разбира се, но надявам се, че ще ги преодоляваме", коментира още външният ни министър.

"Не може за година и малко да се обърне мисленето, ще трябва време - много пропаганда от всякакъв характер имаше в Македония. Със сигурност референдумът не мога да го определя като неуспешен. Не са малко на Балканите парадоксите, имаме много рани, до преди 25 години имаше война. Това са съвсем скорошни рани, трябва да се сменят няколко поколения. Мотивът за помирението е членството в ЕС", каза още тя.

"Много напрежение има все още на Балканите. Историята сякаш все още ни тежи, а трябва да ни бъде учител. В крайна сметка, трябва да се проведат разговори на вътрешно ниво. Най-важното е да се запази сигурността там, нашата ръка за членството на Македония в ЕС остава протегната", допълни Захариева.

"Турция и Русия имат интерес на Балканите, понякога те съвпадат. Най-лошото, което може да се случи, е нестабилност. Тази година беше ред на премиера за посещението на срещата на НАТО, тези неща не бива да са повод за конфликти. Това е най-важната седмица за външната ни политика. Тази година не сме много по-добре, за 1 година не са преодолени конфликтите, които бяха посочени и миналата година. За 1 седмица там могат да се направят срещи, които няма как да се направят и за 2 години. За първи път на българска делегация е давана среща на такова ниво като тази с държавния секретар Помпейо", допълни министър Захариева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да ви е ба в седерастите

    24 2 Отговор
    Ръката на евреина Сорос е потънала до лакътя в задника на Захариева.
  • 2 куку руку ку

    16 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Правото на всеки народ да се самоопредели е това, което се случва в Македония" И откога Америка стана Македония? Защото май американците са тези, които много държат да видят Македония в НАТО. А членство в ЕС е моркова...
  • 3 смях

    12 1 Отговор
    И кой ти иска ръката? Нали мина референдум и се видя, че не ти искат ръката, нито твоята, нито на Борисов. Големи дипломати сте двамата с него :)
  • 4 куку руку ку

    9 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Мисля, че България стои много добре на международен план като фактор за стабилност на Балканите."... Най-стабилно стои мъртвеца. Непоколебим, защото всичко в него е замряло.
  • 5 Македонец

    13 1 Отговор
    Захариева с офертите... По-добре да беше гонила кариера в "Сделка или не".
  • 6 Све

    14 1 Отговор
    Докога от Американското посолство ще ни назначават външните министри ??? Срамно. България няма свои позиции, интереси, външна политика , СВОЯ ДОКТРИНА . Българската история се заличава, изкривява и предава… .
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 4 Отговор
    Трябва да запазим Република Македония с цената на всичко. Атаките, изолацията и нейното дискриминиране в действителност са срещу България. Прави се всичко възможно Македония да бъде обругавана, изолирана и задушена. Докато я има Македония има и надежда ширещата се там българофобия, спекулации, фалшивикации, кражби на история, някога да престанат и правдата за българската същност на тамошното не-мюслиманско и не-куцовлашко население да възтържествува. Една съсипана и банкрутирала Република Македония, разпарчатосана със сигурност между Албания, Гърция и Сърбия, е безвъзвратно мъртва за БЪЛГАРСКАТА КАУЗА. За мъртвия, надежда вече няма. Целта е да се унищожи поредната Българска територия, подобно на Северна Добруджа, Южна Тракия, гръцка Македония, окупираните от Сърбия покрайнини и други за които вече е забравено. Не ни трябва да си присъединяваме Македония. Нека да се учим от чуждите грешки,.... ДА СИ СПОМНИМ, КОЙ, ЗАЩО И КОГА БЕ ПУСНАТА ТУРСКАТА АРМИЯ В КИПЪР?
    Смятам, че тактиката ни до сега е правилна. Ако имахме подобна и към Северна Добруджа и Южна Тракия, то те нямаше сега да са безвъзвратно загубени за БЪЛГАРСКАТА КАУЗА
  • 8 Морук

    1 0 Отговор
    Разбрах що са карат Америка и Русия ,нашите нарочно са я сложили тази очилата,да са бъркат големите с оригинала от кремъл
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 КУРБАН ЩЕ СТАНЕМ ! КУРБАН !

    5 2 Отговор
    Балканите чакат само една искра ! На Бойко народа беднее а той сомолети за война ще купува.
    Бойко, Ти си купи сам самолет, на нас не са ни нужни ,няма да воюваме. Война не щем.За това ли бе този ЕС и НАТО да ни гласят за курбан? Ще плащате за това уважаеми господа !

    Коментиран от #16

  • 11 Гост

    5 1 Отговор
    Захариева може да се предлага на пириаца колкото иска и с намаление, но да не спекулира от името на всички нас! Болна женица!
  • 12 Гост

    5 1 Отговор
    Захариева може да се предлага на пиацата колкото иска и с намаление, но да не спекулира от името на всички нас! Болна женица!
  • 13 aleksi4

    4 1 Отговор
    Тази е за затвора. Кви са тея глупости. След като толкова си протяга ръката май ще трябва да и го подам, белким се успокои малко.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мария Жана Корбелова

    2 1 Отговор
    Едно не мога да разбера
    Тия траверси от НАТО и Гейфор направиха на пух цял регион , като го въвлекоха във война. Сега искат да ги вкарат в тая е--ана кошара.
    Напук на всичко Мадлин Отврайт извеза бъдещият политих Хачи и помогна за измисленото Косово, само и само евреина да има изгода от конфликта.
    Където има конфликт има КИНТИ.
    Македония е същото "буре". Много "албанец, малко македонец".
    А "външни" министерчета у нас с лопота да ги ринеш, които знаят да си правят само селфита, за да се хвалят пред родата.
    Те не работят за своята държава и собствения си народ.
    При звучене на химна се държат като хамериканците за сърцето , а трябва да се държат - Жените отпред, мъжете отзад , защото явно така се става политик))) у нас.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 562

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Не може за година и малко да се обърне мисленето, ще трябва време - много пропаганда от всякакъв характер, трябва да се сменят няколко поколения." - край на цитата. Това дебилен опит за пряко вмешателство във вътрешната политика на друга държава. Нещо повече. Покровителите на тази па*ча говорят чрез нея. Решени са да набутат Македония в ямата или ще има война. Преди това пропаганда и смяна на поколенията или по-точно подмяна на населението. Този път евреите няма да намажат както с войната в Югославия. Знаем какво стана там и не бива да го допускаме отново.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове