Отидете към основна версия

2 962 15

Революционен референдум в Румъния (СНИМКИ)

  • румъния-
  • референдум-
  • гей-
  • еднополов брак-
  • семейство

Започна гласуването за смяна на дефиницията на семейството в конституцията

Снимки: БТА/АР

В 7.00 часа отвориха избирателните секции в цяла Румъния за референдума за промяна на конституционната дефиниция на семейството, за да бъде уточнено, че то се основава на брак между мъж и жена, а не между съпрузи, както е в момента, предаде Аджерпрес.

В страната са организирани 18 662 избирателни секции, а в Букурещ - 1 264. Румънците в чужбина могат да гласуват в 378 избирателни секции. Броят на имащите право на глас е 18 951 721 души. Гласуването ще продължи два дни, като избирателните секции ще бъдат отворени от 7.00 до 21.00 часа.

Решението за организиране на допитването беше взето, след като гражданското движение "Коалиция за семейството" събра подписите на 3 милиона румънци и внесе инициативата в парламента, а Конституционният съд даде зелена светлина за планираната промяна в конституцията.

Инициативата се подкрепя и от влиятелната Румънска православна църква.

Румънското законодателство и в момента забранява еднополовите бракове, а конституционната промяна би предотвратила всякакъв опит за легализирането им в бъдеще.

Организации, защитаващи правата на ЛГБТИ общността (лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални, интерсексуални), твърдят, че ревизията на конституцията може да насърчи хомофобията и да накара хората с нестандартна сексуална ориентация да се чувстват като граждани "втора ръка".

Опоненти на промяната смятат също, че тя ще маргинализира семействата с един родител или двойките, отглеждащи деца без да са сключили брак.

В. "Ромъния либера" цитира анкета на института КУРС, проведена в периода 20 септември - 1 октомври, според която се очаква участието в референдума да бъде 34 процента, а 90 процента от гласувалите да отговорят с "Да". Редица политици, интелектуалци и организации призоваха за бойкот на референдума, определяйки го като "антиевропейско движение" и "опасен прецедент" по отношение на малцинствата.

Гласуването ще бъде валидно, ако в него участват най-малко 30 процента от регистрираните в избирателните списъци и ако валидните гласове представляват най-малко 25 процента от регистрираните в избирателните списъци.

Около 38 000 служители на министерството на вътрешните работи ще се грижат за реда и сигурността в двата дни на референдума.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Неуспех на референдума в Румъния

    Ниска активност беше отчетена в референдума за еднополовите бракове в Румъния, съобщи Би Би Си. На референдума са гласували 20%, като за д бъде при ...
    08.10.2018
    1 542
    7
  • На лов за мамбата беглец

    Силно отровна зелена мамба-беглец с дължина 2 метра, която избяга от стопанката си, след като я ухапа, бе открита и заловена в предградията на Прага, ...
    06.10.2018
    4 332
    3
Новини по държави: