Отидете към основна версия

6 186 17

Разкриха как е бил убит саудитският журналист

  • джамал хашоги-
  • турция-
  • журналист-
  • саудитска арабия-
  • убит-
  • консулство-
  • истанбул

Саудитският журналист е бил убит за 7 минути

Снимка: БТА/ AP

Случаят с убития саудитски журналист Джамал Хашоги се разплита. Турските служби няколко часа бяха в саудитското консулство в Истанбул, което е прецедент, защото дипломатическите мисии са неприкосновена територия. Турция обаче поиска разрешение, след като дни наред няма и следа от журналиста, който е и близък приятел на Реджеп Ердоган.

За последно Джамал Хашоги е бил заснет от камерите да влиза в консулството. Журналистът е критик на властта в Рияд и основната версия е, че е бил убит в консулството, а трупът му след това изнесен от там. По информация на CNN и Al Jazeera, които цитират турски разследващи, Хашоги е бил нападнат още с влизането си в консулството.

Не е имало разговор с него. По последна информация журналистът е бил упоен, след което отведен в кабинета на консула. Там журналистът е бил пребит до смърт, в присъствието на генералния консул. Джамал Хашоги бил убит седем минути след влизането си в консулството.

Трупът на саудитския журналист е бил нарязан и изнесен след това от дипломатическата сграда. Все още няма официално изявление от Анкара, но по всяка вероятност турците ще обвинят именно Саудитска Арабия за бруталното убийство. По-рано дори се появи информация, че от Рияд са готови да признаят убийството, твърдейки, че се е стигнало до него след възникнал скандал в консулството. Версията на турските разследващи обаче е противоположна – не е имало скандал, защото журналистът е бил нападнат още с влизането си в консулството.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: