Отидете към основна версия

2 721 25

ВМРО-ДПМНЕ: Споразумението с Гърция е мъртво

  • македония-
  • гърция-
  • вмро-дпмне-
  • зоран заев-
  • християн мицкоски-
  • преспанско споразумение

Лидерът на македонската опозиция Християн Мицкоски посочи за виновник премиера Зоран Заев

Снимки: БТА/АР

Лидерът на македонската опозиция Християн Мицкоски заяви за DW, че няма да подкрепи Преспанското споразумение с Гърция за промяна на името на държавата и че за това е виновен премиерът Зоран Заев, който е обещал нещо, което не може да се приложи.

На третия ден на дискусиите за промяна на конституцията в парламента, депутатите от ВМРО-ДПМНЕ напуснаха заседанието с обяснението, че вече няма за какво да се разговаря.

Мицкоски заяви, че смята, че договорът с Гърция е "мъртъв" и поиска от правителството да спре парламентарната процедура.

На въпрос дали съществува възможност той и Заев все пак да постигнат договор, Мицкоски каза, че съществува само шанс да се стигне до заключението, че Преспанското споразумение е мъртво.
"Всяко бъдещо изнасилване на този процес ще произведе само допълнително напрежение и поляризация в обществото, а единственият виновник за това е Заев, който обеща нещо, което не може да изпълни", каза Мицкоски.

На въпрос могат ли на неговото становище да повлияят посланията на помощник-държавния секретар по европейските и евроазиатските въпроси Уес Мичъл и лидера на Европейската народна партия Жозеф Дол, Мицкоски отговори отрицателно.

Тези послания и заплахи не ме касаят. Отговорността е върху онези, които доведоха споразумението до неуспех. Опозицията не води преговори, нито доведе споразумението до пропастта. Правителството ръководеше, осъществяваше и унищожи процеса, каза Мицкоски. Според неговите думи единственият, който носи отговорност за всичко, което сега се случва, е Заев. Той по авантюристичен и арогантен начин влезе в преговори, макар да не подготви обстановката за това, и прие нещо, което никой никога преди него не помисли да приеме, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.

Мицкоски добави, че огромно мнозинство от гражданите на Македония и Гърция вече са изразили своето мнение. В Македония имаме катастрофален референдум, а и в Гърция над 70 процента от гражданите не приемат споразумението за промяна на името в Северна Македония.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: