Last news in Fakti

12 Октомври, 2018 08:48 1 925 13

Дългата ръка на Москва в референдума в Македония

  • иван савидис-
  • русия-
  • македония-
  • референдум-
  • паок

От години бизнесменът Иван Савидис е човекът на Кремъл в съседна Гърция

Дългата ръка на Москва в референдума в Македония - 1
Снимки: БТА/АР

Гръцкият бизнесмен и собственик на футболния отбор ПАОК Иван Савидис изглежда е бил във фокуса на усилията на Русия да повлияе на референдума в Македония за името, твърди в. The New York Times. Медията посочва, че целта на Кремъл е била да осуети влизането на Скопие в НАТО и ЕС.

От години Иван Савидис е човекът на Кремъл в Гърция, категорични са от редакцията на вестника. Гръцко-руският милиардер, който е бивш депутат в руската Дума и е собственик на ПАОК, Савидис се движи безпроблемно между спортните светове на двете страни.

Той има пръст във всичко в Солун, където живее и е добре известен играч в често раздирания от скандали свят на гръцките и руските олигарси, коментира изданието.

Всичко това го прави интересен за американските разузнавателни агенции. Официални лица от САЩ казват, че са засекли комуникации през юни, показващи, че Савидис работи за руските интереси за подкопаване на споразумението между Гърция и Македония, което би проправило пътя за присъединяване на Скопие към НАТО, пише The New York Times.

Изданието припомня, че Атина отдавна се противопоставя на влизането на Скопие в Алианса, а Москва, която гледа на разширяването на НАТО като на смъртоносна заплаха на своята граница, е била решена да предотврати успеха на референдума за името.

За да си отмъстят, от американците предприеха необичайно агресивен ход, продължава вестникът: "Те предадоха информацията на лявото гръцко правителство на Алексис Ципрас и то отговори, като изгони двама руски дипломати от Атина и обяви за персона нон грата още двама".

Дългата ръка на Москва в референдума в Македония

The New York Times отбелязва, че това все още прави американските разузнавачи и дипломати щастливи. Независимо, че референдумът в Македония, както пише изданието, не даде ясни резултати, може би още тази седмица, македонският парламент трябва да реши дали иска да се присъедини към НАТО

Американците смятат, че разкриването на Савидис и изгонването на дипломатите е рядка победа и частичен реванш за руските дезинформационни кампании в САЩ и Европа


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Майкъл Джордън

    13 3 Отговор
    Така е и в баскетбола и в политиката които има дълги ръце отбелязва точка на който само къси ръцете гледа отстрани и губи!
  • 3 А стига бе

    19 10 Отговор
    Това го писах още при референдума--той не успя--сега ще обвинят Москва..-западните джендарлъци съвсем станаха за смях....
  • 4 Kcaniba

    16 9 Отговор
    Прозира късият ум на империята на злото фащ!!!
  • 5 куку руку ку

    15 8 Отговор
    Дългата ръка на Москва със синджир върза макетата, че да не гласуват. Смешни стават вече тези от запада(щият)...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Усмивката

    3 7 Отговор
    Емисари има и в България.Дойдите и отмъстете и у нас.Белкем половината от народното събрание биде очистено.Пак ще е голяма победа.И тук дрскачите на Кремъл да не пропуснете.Както пише Левски...и вън от пределите на Отечеството ни.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 се се се ре УМРЕ урааааааааааааа

    3 10 Отговор
    На путю краката и ръцете са къси а за акъла му колкото една кокошка
  • 11 зарин

    6 0 Отговор
    Дори и така да е, какво толкова истерясвате? Всяка държава си има гео политически интереси и си ги пази. САЩ вчера като заплашваше да смачка Индия, че си купила С400 доста спокойно реагирахте. Ама сега - крясъци до Бога.
  • 12 Факт

    0 0 Отговор
    А нашио човек се кара на посланиците!
  • 13 Барчо

    4 1 Отговор
    От цялата статия не ми стана как точно руснак собственик на гръцки отбор в Гърция и живеещ там ще въздейства на македонския референдум в Македония. И как точно е въздействал? Как точно!?! На нормалния свят като че ли вече започна да му писва от гоненията на вещици.
Новини по държави: