Отидете към основна версия

1 813 4

Талибаните ще отмъщават на американците

  • афганистан-
  • талибани-
  • сащ

Военните на САЩ били

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Талибаните са заканиха да отмъстят за убийството на 16 цивилни афганистанци от американски военнослужещ в провинция Кандахар. В свое изявление те наричат военните на САЩ "слабоумни американски диваци”, предаде бТВ.

"Движението на Талибаните ще отмъсти на окупаторите и диваците убийци за всеки мъченик за вярата", се казва в посланието, качено на ислямистки сайт.

Президентът на Афганистан Хамид Карзай определи инцидента като "предумишлено убийство" и поиска обяснение от САЩ. Кабул е изпратил делегация, която да разследва обстоятелствата около убийствата.

Американският президент Барак Обама изказа съболезнования на своя афганистански колега. Държавният глава заяви, че е шокиран от трагедията, а министърът на отбраната Леон Панета обеща случаят да бъде разследван, а виновните - наказани.

Вчера американски войник уби 16 цивилни граждани, след като откри огън срещу няколко къщи в село Алкозай в афганистанската провинция Кандахар.

Войникът излязъл е базата си, влязъл в къща, в която убил 11 души, след което в друга застрелял петима. Сред жертвите на стрелбата има жени и деца.

Все още не са известни мотивите за стрелбата. Има предположения, че войникът е преживял нервен срив.

Това е вторият инцидент след изгарянето на Корана в американска военна база, който предизвиква широк отзвук в страната и пробужда нова вълна от антиамерикански настроения.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини