Last news in Fakti

15 Март, 2012 16:16 1 314 0

Афганистан не ще САЩ

  • афганистан-
  • хамид карзай-
  • талибани-
  • сащ
Афганистан не ще САЩ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Афганистанският президент Хамид Карзай поиска силите на НАТО да се изтеглят от селата и планински области на страната, а талибаните обявиха часове по-късно, че прекъсват всякакви преговори за мир с американците.

Острите реакции бяха предизвикани от разстрела на 16 цивилни афганистанци, извършен от американски войник преди дни. Това бе поредното скандално действие на военни на САЩ, които пък преди седмици си навлякоха общонароден гняв с разкритието, че горили свещената за мюсюлманите книга – Корана.

Вашингтон от край време се опитва да преговоря с талибаните, които не могат да се разберат с правителството за постигане на мир в Афганистан. Мнението на бунтовниците е, че гледната точка на американците е изменчива, смътно формулирана и съмнителна. Талибаните не харесват това, че Вашингтон постоянно променя позицията си,

Президентът Хамид Карзай заяви на среща с американския секретар по отбраната, че от преследващата година Афганистан би трябвало да поеме основната грижата за сигурността си.

Преди три месеца талибаните обявиха, че имат готовност на открият офис в Карат, за да преговорят с американците. Мнозина разчетоха това като знак за началото на мирни преговори. Бунтовниците също така не смятат, че има смисъл да водят разговори с правителството на Хамид Карзай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА