12 Март, 2012 10:50 1 814 4

Талибаните ще отмъщават на американците

  • афганистан-
  • талибани-
  • сащ

Военните на САЩ били

Талибаните ще отмъщават на американците - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Талибаните са заканиха да отмъстят за убийството на 16 цивилни афганистанци от американски военнослужещ в провинция Кандахар. В свое изявление те наричат военните на САЩ "слабоумни американски диваци”, предаде бТВ.

"Движението на Талибаните ще отмъсти на окупаторите и диваците убийци за всеки мъченик за вярата", се казва в посланието, качено на ислямистки сайт.

Президентът на Афганистан Хамид Карзай определи инцидента като "предумишлено убийство" и поиска обяснение от САЩ. Кабул е изпратил делегация, която да разследва обстоятелствата около убийствата.

Американският президент Барак Обама изказа съболезнования на своя афганистански колега. Държавният глава заяви, че е шокиран от трагедията, а министърът на отбраната Леон Панета обеща случаят да бъде разследван, а виновните - наказани.

Вчера американски войник уби 16 цивилни граждани, след като откри огън срещу няколко къщи в село Алкозай в афганистанската провинция Кандахар.

Войникът излязъл е базата си, влязъл в къща, в която убил 11 души, след което в друга застрелял петима. Сред жертвите на стрелбата има жени и деца.

Все още не са известни мотивите за стрелбата. Има предположения, че войникът е преживял нервен срив.

Това е вторият инцидент след изгарянето на Корана в американска военна база, който предизвиква широк отзвук в страната и пробужда нова вълна от антиамерикански настроения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руснака

    0 0 Отговор
    и какво ли ще е "наказание" ще понесе този "войник"? обществено порицание? а какво ще стане с афганистанец, ако отиде в сащ и избие 16 американци в домовете им?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Явор Кръстев

    0 0 Отговор
    Проклети убийци . Разбира се че всеки нормален човек би търсил възмездие. Желая успех на всеки намерил сили и средства да се бори с тях.
  • 4 РУСофила

    0 0 Отговор
    Горчиво ще съжаляват американските к..лета , ще видят АДА под небето