Отидете към основна версия

5 177 21

Ердоган разрешава случая „Хашоги“ във вторник

  • джамал хашоги-
  • турция-
  • убийство-
  • саудитска арабия

Саудитският журналист беше убит в консулството в Истанбул

Снимка: БТА/АП

Как беше убит саудитският журналист и какво знае Турция за казуса ще стане ясно във вторник.

Това разкри „Ройтерс“. Агенцията се позовава на турския президент Реджеп Ердоган. Той е обещал на насрочения за вторник висш партиен форум да разкрие всички известни досега подробности относно убийството на саудитския журналист и дисидент Джамал Хашоги.

Той изчезна на 2 октомври, след като посети консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Тогава журналистът е трябвало да получи документ, че е разведен, за да се ожени за своята приятелка.

Първоначалната версия беше, че той е убит, а трупът му е разчленен. Днес се появи нова версия. Според нея саудитските власти са се опитали да склонят Джамал Хашоги да се върне в родината. Той естествено отказал, но те му припомнили, че вече на няколко пъти са успявали да върнат „бунтовнически членове“ на кралската фамилия в Рияд. Възникнал спор и Джамал Хашоги повишил тон. Представители на консулството опитали да му запушат устата. Това довело до спиране на сърцето му.

След това трупът на журналиста бил завит в килим и предаден на сътрудник на посолството. Така бил изнесен от мисията, а служител облякъл дрехите на убития журналист, „за да бъде заснет от камерите“ на излизане.

През последните дни турските власти изпратиха следователи и съдебни експерти в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. В момента в медиите не се появиха информации, че Джамал Хашоги е бил убит, а трупът му разчленен.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: