Отидете към основна версия

7 218 21

Дронове в битка с руски подводници

  • подводници-
  • дронове-
  • нато

НАТО разработва ново споразумение за съвместна работа по безпилотни апарати

САЩ и съюзниците от НАТО ще се обединят в по-тясно сътрудничество за развитие на безпилотни морски системи, съобщи Defense News.

Смята се, че новите безпилотни системи ще повишат осведомеността на съюзниците, както и техния контрол над моретата. В проекта участват 13 съюзника от НАТО. Търси се възможно сътрудничество и с частни компании.

Страните, участващи в споразумението, са Белгия, Дания, Германия, Гърция, Италия, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Испания, Турция, Обединеното кралство и САЩ.

Според експерти това решение показва, че в НАТО има притеснения относно заплахата, която представляват руските подводници. Там са готови да инвестират повече ресурси, за да се справят със заплахата.

"По време на Путин, Русия е разгърнала нови стелт подводници в Северния Атлантик, които са много по-трудни за проследяване от НАТО. Това ново международно сътрудничество за подводни дронове е най-новият пример, че НАТО поема руската заплаха в Северния Атлантически океан много по-сериозно, отколкото през последното тримесечие" , заяви Хорхе Бенитес, старши сътрудник в Атлантическия съвет.

Командирът на американския военноморски флот в Европа адм. Джеймс Фого вече заяви, че руското присъствие в Атлантическия океан предизвиква битка за региона. За това и съюзниците имат нужда от възможно най-добрите апарати, които да проучват ситуацията на морското дъно.

Подводните дронове могат да се полезни при обезвредяване на мини, но могат да засичат и наближаващи средни по големина кораби.

В момента се работи по издръжливостта на дроновете. Подобрява се и тяхната скорост.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • НАТО ще тренира битка с Русия

    НАТО ще тества своите възможности за отблъскване на евентуална атака срещу Норвегия от Русия, съобщи „Трайдънт Джънкчър“. Тренировките ...
    10.10.2018
    3 272
    70
  • Враг пред портите на Русия - Октомври 2018

    Близо 700 бойци от Украйна и осем страни от НАТО и около 40 самолета, включително американски изтребители F-15, започнаха военни учения в Западна Укра ...
    08.10.2018
    16 558
    71
  • Шпионски самолети налитат срещу Русия

    Властите в Русия обявиха, че са засекли 21 чуждестранни шпионски самолета в близост до своите граници, съобщи „Прес Тв“. Според руските ...
    05.10.2018
    5 425
    17