Отидете към основна версия

4 615 36

Ето какво решиха лидерите на Ключовата среща в Истанбул

  • истанбул-
  • реджеп ердоган-
  • владимир путин-
  • ангела меркел-
  • еманюел макрон

С приемането на обща декларация в Истанбул завърши четиристранната среща за Сирия между руският президент Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Емануел Макрон и турският домакин- президентът Реджеп Ердоган, съобщи БНР.

В общото заявление участниците в срещата се обявяват за по-нататъшно взаимодействие за разрешаване на сирийската криза, за постигане на резултати от вътрешносирийския диалог.

И четирите страни са били единодушни, че дългосрочна стабилност в Сирия може да бъде постигната само чрез мирни, дипломатически средства, заяви на общата пресконференция Владимир Путин. Той посочи още, че трябва да се подкрепи работата на Конституционен комитет в Женева, който ще определи бъдещото държавно устройство на Сирия.

Друга важна тема е била необходимостта от хуманитарна помощ и свикването на международна конференция по въпросите на бежанците.

Турският президент Ердоган от своя страна призова ЕС да изпълни своите финансови ангажименти във връзка с бежанците в Турция и предупреди Брюксел да има готовност да увеличи средствата, ако предстоящата зима бъде тежка.

„Ако международната общност и в бъдеще продължи да игнорира сирийския конфликт, проблемите в тази страна ще се увеличават и трагедията за сирийския народ няма да свърши“, заяви турският лидер. По неговите думи, няма военно разрешение на конфликта в Сирия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ключова среща за света в Истанбул

    В Истанбул започна четиристранна среща на върха за Сирия, предаде АР. Турският президент Реджеп Ердоган, руският му колега Владимир Путин, германск ...
    27.10.2018
    2 705
    29
Новини по държави: