Отидете към основна версия

2 377 14

Борисов: ЕС прилага двойни стандарти

  • ес-
  • бойко борисов-
  • шенген

Българският премиер иска ясна позиция за разширяването на Шенгенската зона с България

Снимка: БТА/AP

Пред конгреса на Европейската народна партия в Хелзинки премиерът Бойко Борисов заяви, че в ЕС се прилагат двойни стандарти, съобщи БНР.

"Ако миграцията не ни раздели или успяхме да се справиме - то Европа на две скорости ще счупи Европа и евроскептицизмът ще бъде голям“, каза Борисов.

Борисов настоя Европейската народна партия да излезе с изработи ясни позиции по въпроси като разширяването на Шенгенската зона с България и Румъния и бъдещето на политиката за икономическо сближаване в ЕС.

На Конгреса започна изборът на водещ кандидат на ЕНП за евроизборите догодина.

На Конгрес в Хелзинки Европейската народна партия (ЕНП) избира днес водещия си кандидат за евроизборите догодина.

Претендентите са двама - сегашният председател на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер и зам.-председателят на Европейската инвестиционна банка и бивш премиер на Финландия Александър Стуб.

В Хелзинки от вчера е и делегация на ГЕРБ, водена от премиера и председател на партията Бойко Борисов. Формацията вече обяви подкрепата си за Манфред Вебер.

Цветан Цветанов подчерта, че тя е продиктувана от редица фактори:

„Той е голям приятел на България и съвсем естествено е да подкрепим точно представителя на ЕНП, който се предлага от германска страна. Знаем, че той е от Бавария, а ние имаме изключително тясна връзка с ХСС - неговата партия, която е дългосрочен партньор на ГЕРБ и сме заедно в много инициативи, които реализираме“, каза той.

„Манфред Вебер е човек, който е енергичен, компетентен, всеотдаен и за него каузата „Европа“ и сигурността на Европа е ключовото нещо, към което той ще се стреми“, добави Цветанов.

Вебер благодари на ГЕРБ за подкрепата. „Българските делегати показват, че искат да превърнат България в модерна европейска държава и го постигат успешно. Именно затова се радвам, че получавам тази силна подкрепа в изборната битка от ръководената от Бойко Борисов делегация,“ каза той.

Очаква се днес Бойко Борисов да говори пред Конгреса на ЕНП. На форума ще бъдат приети общи позиции по важните за Европа теми, сред които сигурност, миграция, икономически растеж и нови работни места.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: