Отидете към основна версия

2 702 20

Лавров: Лъжат ви за химическите атаки

  • сергей лавров-
  • сирия-
  • химически оръжия-
  • озхо-
  • сергей скрипал

Руският външен министър обвини Запада, че засилва правомощията на ОЗХО в своя полза

Снимки: БТА/АР

Руският външен министър Сергей Лавров обвини Запада, че видоизменя международното право, така че да обслужва интересите му, като дава нови правомощия на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), предаде AFP.

Москва изгуби две гласувания, които биха й позволили да попречи на разширяване на функциите на ОЗХО, която от юни има право да посочва извършителите на нападения с химическо оръжие.

"Те се опитват да превърнат един универсален инструмент на международното право, какъвто е Конвенцията за забрана на химическите оръжия, в послушно средство за прокарване на политиките си", каза Лавров на пресконференция в беларуската столица Минск.

Според ръководителя на руската дипломация сега е необходимо да се изясни дали е възможно да се спаси конвенцията и как.

По силата на Конвенцията за забрана на химическите оръжия, влязла в сила през 1997 г., беше създадена ОЗХО, в която членуват 193 държави. Мисията на организацията е унищожаване на химическото оръжие по света.

Западните страни насърчиха разширяването на правомощията на организацията в контекста на химическите нападения в Сирия от 2013 г. насам, за които се смята отговорен подкрепяният от Кремъл режим в Дамаск, и отравянето във Великобритания на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал.

Предложението на Москва и Пекин да се създаде "експертна група", натоварена да проучи новата роля на ОЗХО, преди организацията да може да започне работата си по установяване на извършителите на химически нападения, беше отхвърлено.

ОЗХО гласува бюджета за 2019 г., включващ финансиране на новите правомощия на организацията. Русия и Иран настояват бюджета, подложен за първи път на гласуване, да бъде преразгледан.

"Решението да се даде на техническия секретариат правомощия да установява и назовава виновните бе взето чрез гласуване, което е в нарушение на съществуващите процедури, заяви Лавров и нарече ситуацията обезпокоителна.

Първият дипломат на Москва разкритикува случаите на "шантаж и подкупване" преди гласуванията.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: