19 Ноември, 2018 09:44 12 210 15

Ужасът се завърна в Северна Сирия

  • сирия-
  • африн-
  • война-
  • алепо-
  • амнести интернешънъл-
  • башар асад

Най-малко 25 убити при боеве между протурски бунтовнически групи в град Африн

Ужасът се завърна в Северна Сирия - 1
Снимки: БТА/АР

Боеве избухнаха за първи път между протурски бунтовнически групи в северния сирийски град Африн, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от AFP. Най-малко 25 души са убити, а десетки са ранени.

Районът на Африн в провинция Алепо, населен главно с кюрди, през март падна в ръцете на турската армия и съюзените с нея сирийски бунтовнически групи, които изгониха оттам кюрдските сили след кървава офанзива, припомня агенцията.

Сблъсъците, избухнали в събота и продължили вчера, противопоставят почти всички бунтовнически групи на една-единствена фракция, наричаща се "Таджамо Шуахада ал Шаркия". Тя е обвинявана, че не изпълнява "решенията на турските сили" и че извършва "многобройни злоупотреби, заяви директорът на неправителствената организация, базирана във Великобритания Рами Абдел Рахман.

Той добави, че боевете се вписват в общата рамка на "борбата за влияние" между протурските бунтовнически групи в Африн и целта е да се "елиминира" "Таджамо Шуахада ал Шаркия".

"Тези ожесточени боеве са безпрецедентни откакто бунтовниците превзеха Африн. Жителите на града са ужасени", посочи Рами Абдел Рахман. Той отбеляза, че турските военни, разположени в града, са призовали жителите да не излизат от домовете си и че по улиците патрулират турски танкове.

"Отцепническата" групировка, наброяваща около 200 бунтовници, повечето от източната провинция Дейр аз Зур, взе участие в офанзивата за превземането на Африн, уточни Сирийският център за наблюдение на правата на човека.

През последните месеци Африн беше сцена на кражби, грабежи и отвличания, отбелязва агенцията. Според международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" в града "цари терор".

Ужасът се завърна в Северна Сирия

Половината от 320-те хиляди жители на Африн избягаха от град при настъплението на турските войски, посочи ООН през септември в доклад за Сирия, опустошавана от войната от 2011 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 илюстратор

    16 6 Отговор

    До коментар #1 от "Антисоциалист":

    Снимките са илюстративни!

    Коментиран от #3

  • 3 Илюстративен

    38 5 Отговор

    До коментар #2 от "илюстратор":

    Дрън - дрън ... ярина . Само като прочета източника , а именно Сирийският център за наблюдение на правата на човека, Лондон и нЕма нужда да Ви казвам, че е фейк.

    Коментиран от #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ivan4o

    35 8 Отговор
    Така е като сащ доставят оръжие на терористите, само и само да създадът хаос!
  • 6 BatkoPsihopatko

    14 16 Отговор
    Е... ужас... Това са прекрасни новини! Колкото повече тарамбуки мъртви, толкова по - добре!
  • 7 Евала комшу

    13 6 Отговор
    Спокойно бай ти ердо е там и само той се справя наййй добре с тях.
    Утре ще се успокоят нещата,оти той ги рине с фадромата, няма шест пет .
  • 8 Бачо Киро

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "Илюстративен":

    Хахаха чакай бе, тарикат, когато същият център пише срещу Асад и афишираше видейцата от мнимите бели каски, тогава е достоверен източник, нали?

    Колкото до снимките във Факти или Дир, при тях си е направо традиция да мятат квото им е под ръка ...
  • 9 Borislav Popov

    7 3 Отговор
    Горната снимка е илюстрация, а долната от центъра на събитието.

    Коментиран от #10

  • 10 Антисоциалист

    5 7 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    Господин "илюстратор", изглежда не знаете, че "илюстративен" означава "хвърлящ светлина" - "поясняващ". С тези снимки авторите на статията не поясняват, а лъжат. Авторите са безсъвестни и безотговорни, както и повечето натрапващи ни лъжи списуватели от соцслугинажа. Смъртният им грях е лъжата, а мързелът да учат и работят, невежество и тъпотия са неотменимо присъщи им качества. Това не само "илюстрира", а и доказва статията им.
  • 11 Onq s konq

    14 3 Отговор
    Какво сте се захвнали па вие за снимката, слага се снимка от сирия, па вие четете новината , кои да ходи в момента да ви снима у алепо?
  • 12 многострадалния

    2 12 Отговор
    Тази война явно скоро няма да свърши ! Докато не падне Башар Асад.Лошо !!! Жалко за децата !
  • 13 Blagoeff DEUTSCHLAND

    4 0 Отговор
    Сирийският народ , е народ като всички останали! Аз съм против всички тея боеве и тази война! Ние трябва да живеем в свят на единство и добрина! Не прави чест на Сащ и на никоя друга държава или организация която с действията си всява насилие или подтиква към такова! Всички сме хора , и всички трябва да живеем в Мир! Всеки който нарушава това е институция която е недорасла и изостанала от времето в което живеем днес! Независимо от култура етнос и тн всички ние сме равни на тоя свят! Това че по големи на територия страни с по богат БВП си мислят, че може да са господарите на света е много грешно!!! Господар на света е ЕДИНСТВЕННО Бог а той е любов ! Спрете злобата расизма омразата и всичко което не би Ви харесало на самите вас ! Нека живеем в Мир! Всички сме равни на тая земя !
  • 14 Яна

    4 0 Отговор
    То е така и много хора го знаем, но за съжаление, знамената на мира не докарват такава печалба както производството на оръжие, а някои хора само това ги интересува. За тях смърта е цел и печалба.
  • 15 babaqga

    0 0 Отговор
    Защо посягат и тук? Политически убийства и опити за сплашване на опозиция в "българия" явно имперските амбиции на топ крадци и исторически насилници мутират отново _ което е доказателство< че от комунизма и чеп за каца не става!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания