Отидете към основна версия

1 769 10

ООН алармира: Рекордни емисии на въглероден двуокис

  • фреон-
  • въглероден двуокис-
  • парникови газове-
  • оон-
  • хлорофлуоровъглерод

Количеството парникови газове, които блокират топлината в атмосферата, са достигнали нов пик

Снимка: Shutterstock

Количеството на парникови газове, които блокират топлината в атмосферата, са достигнали нов рекорд, съобщи в Женева Световната метеорологична организация (СМО), информира Reuters.

В доклада на агенцията на ООН се казва, че не се наблюдава обрат в тенденцията на глобалното затопляне. Средните концентрации на въглероден двуокис са се повишили до 405,5 частици на милион през 2017 година. За сравнение те са били 403,3 на милион през 2016-а.

Друг индустриален парников газ също бележи увеличение, въпреки приетия международен мораториум върху него. Става дума за фреона, използван в хладилните системи, известен също като хлорофлуоровъглерод. Най-вероятното обяснение за този ръст се дължи на изпускането му в атмосферата от страни в Източна Азия.

"Без драстични съкращения на емисиите на въглероден двуокис и на другите парникови газове климатичните промени ще продължат да носят деструктивен характер с непоправими щети върху живота на Земята. Прозорецът за възможни противодействия на този процес почти е затворен", предупреди генералният секретар на СMO Петери Талас.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: