Отидете към основна версия

5 907 10

Убийството на руския посланик е планирано внимателно и прецизно

  • андрей карлов-
  • анкара-
  • посланик-
  • фетхуллах гюлен-
  • фето-
  • мевлют мерт алтънташ

Андрей Карлов беше застрелян на 19 декември 2016 г. на фотоизложба в Анкара

Снимки: БТА/АР

Организаторите на убийството на руския посланик в Анкара Андрей Карлов са планирали покушението да бъде извършено още през юни 2016 г., т.е. половин година преди извършването на престъплението, съобщиха турски медии.

Посланик Карлов беше застрелян на 19 декември 2016 г. по време на откриването на фотоизложба в Анкара от 22-годишния полицейски служител Мевлют Мерт Алтънташ.

Турската прокуратура внесе в съда обвинителния акт по делото за убийството. Общо 28 са лицата, заподозрени в организирането на покушението. Сред заподозрените е живеещият в САЩ лидер на Фетхуллахистката терористична организация Фетхуллах Гюлен.

В обвинителния акт е посочено, че поддръжниците на Гюлен са разбрали, че посланик Карлов е бил поканен на ифтар в централата на управляващата партия на 27 юни 2016 г. Ифтарът в централата на Партията на справедливостта и развитието е бил организиран за ръководителите на чуждестранните дипломатически мисии в Турция, информира Анадолската агенция.

В обвинителния акт се казва, че съгласно плана на организаторите бъдещият убиец Мевлют Мерт Алтънташ трябвало да влезе в сградата в качеството на сътрудник на службите за сигурност. На 27 юни 2016 г. обаче убийството не е било извършено, тъй като се оказало, че Карлов не е в Турция.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: