Отидете към основна версия

4 408 32

Украйна въведе военно положение

  • военно положение-
  • върховна рада-
  • украйна-
  • азовско море-
  • кораби-
  • русия

Мярката е наложена за срок от един месец

Снимка: БГНЕС/ EPA

Върховната рада на Украйна даде зелена светлина за въвеждането на военно положение в страната за срок от 30 дни, предадоха световните агенции. Новината идва на фона на повишеното напрежение между Киев и Москва.

Законопроектът за въвеждане на военно положение в страната беше внесен от президента на страната Петро Порошенко, след като три кораба на украинския флот и 23-членен екипаж бяха заловени от руските сили. Трима украински моряци пострадаха при инцидента през уикенда.

След разгорещени дебати Върховната рада прие предложението на президента. По време на военното положение, което ще започне от 28 ноември и ще е 30 дни, властите в Украйна могат да регулират медиите. Появиха се дори и опасения, че заради военното положение предстоящите избори са под въпрос. Отношенията между Украйна и Русия продължават да са с код „червено”, след като през 2014 година Русия анексира Крим.

Русия и Украйна си отправиха взаимни обвинения за инцидента във водите на Керченския проток. Киев обвини Москва в агресия, докато от Кремъл твърдят, че са действали в строго съответствие с международното право и вътрешно законодателство. Европейската комисия призова Русия да освободи трите украински кораба и екипажа, които задържа в неделя близо до Кримския полуостров, анексиран от Украйна през 2014 година. НАТО определи случилото се като военно нападение.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: