Last news in Fakti

28 Ноември, 2018 13:00 5 489 15

Конфликтът в Азовско море: Какво крои Путин?

  • азовско море-
  • крим-
  • путин-
  • русия-
  • украйна-
  • черно море

Събитията в Азовско море ясно показват, че Путин съвсем не е приключил войната си срещу Украйна. Какво ли крои руският президент?

Конфликтът в Азовско море: Какво крои Путин? - 1
Снимка: БТА/АП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Украйна бе въведено военно положение. Тази реакция на случилото се в Керченския проток буди подозрения. Защото колкото и сериозно да е положението в момента, трябва да си припомним следното: че през продължаващата вече почти пет години руска агресия Украйна се е намирала и в далеч по-опасни ситуации, които е преодоляла без да предприема такава сериозна стъпка. Президентът Порошенко първоначално обяви военно положение, предвиждащо сериозни ограничения върху гражданските права, медийната свобода и свободата на събиранията. Но след като към него бяха отправени остри критики, той обяви втори, смекчен вариант на мярката, изключваща всички тези ограничения. И все пак съмненията си остават: през март следващата година в Украйна ще се проведат президентски избори, на които Порошенко почти няма никакъв шанс за преизбиране. Това стечение на обстоятелствата е подарък за пропагандата на Москва, която вече доволно потрива ръце.

Същественият въпрос е друг

Всичко това обаче не бива да отклонява вниманието ни от съществения въпрос. От месеци насам Кремъл създава напрежение в Азовско море - с тормоза над украинските търговски кораби, който вече се е превърнал в правило, и с все по-откритото налагане на военен контрол в морските води. Така Москва затяга мъртвата си хватка - и икономически, и военно - над района в Югоизточна Украйна, който е в близост до фронтовата линия. А това може да означава подготовка за ново дестабилизиране на региона - било то чрез подклаждането на социално недоволство или чрез нови военни действия по суша.

Колкото и да е смислено предложението на Германия да посредничи в конфликта с цел да се избегне нова ескалация, Берлин не бива да спира дотук. Събитията в Азовско море ясно показват, че Путин съвсем не е приключил войната си срещу Украйна. Затова сега е спешно необходимо да бъде спряно изпълнението на проекта "Северен поток-2" през Балтийско море. Русия все още изнася газ за Европа през украинска територия. И докато това е така, Кремъл просто не може да си позволи да подпалва големи пожари в Украйна. Но в момента, в който "Северен поток-2" бъде завършен и пуснат в експлоатация, това ограничение ще отпадне.

Сега вътрешнополитически режимът на Владимир Путин е заел дефанзивна позиция - подобно на момента преди анексирането на Крим, което навремето изстреля неговата популярност до небесата. Възможно е сега в Азовско море Кремъл да започва един конфликт, който да доведе до повторение на този ефект.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 robur

    29 6 Отговор
    Deutsche Welle - ???

    Коментиран от #6

  • 2 empire strikes back

    42 7 Отговор
    Разбира се, стилът им е толкова познат.......само дето не разбират, че ако северен поток бъде спрян Путин просто ще използва многобройните украински провокации и руската армия ще навлезе в Украйна! Ще арестуват параша и сегашното надупено правителство и служби и ще ги хвърлят на озверелия от студ и глад украински народ, който най-вероятно ще ги линчува! В най-добрия случай ще ги вкарат в затвора и там ще си изгният......а Путин ще пусне газа по украинската мрежа без да му пука че тя вече реално е американска и кой какво ще каже по въпроса! Това е, а който иска да им налага санкции, Путя ще си го премести и толкоз!
  • 3 Факт

    33 5 Отговор
    Много тъпо написано!
  • 4 Вова

    10 45 Отговор
    Смърт за Путкин
  • 5 Гоша

    14 25 Отговор
    На снимката маха като Брежнев на 1 май.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 1234

    11 25 Отговор
    Маха за сбогом!
  • 8 НАТО ВЕЦ

    32 6 Отговор
    Какво крои Путин? - Шапка ви крои.
  • 9 Румяна Костова

    34 5 Отговор
    Дойче Веле ме кефи напоследък.Започва да проумява някои факти.Признава ,че Порошенко няма никакъв шанс на изборите.Дойче Веле, на една крачка сте от верния извод.Само трябва да се запитате,,Кому е изгодно въвеждането на военно положение и отлагане на избори,на които няма шанс да спечели?Давам ви бонус,започва с буквата ,,П"
  • 10 А стига бе

    26 7 Отговор
    Идиоти-Москва ако искаше да воюва срещу Украйна-да го беше направила веднага след като Киев изпрати редовни войски срещу Донецк и Луганск. Както си върна Крим без нито един убит-така щеше да вземе и Донбас-а след тях Мариопул и Харков...DW да си търси балъци при западните джендъри.
  • 11 сноу

    16 5 Отговор
    Това на дойче веле" вълните, здраво са вълнясали.Вместо да рошат на Путин перчема, дето го няма, да вземат да си опощят мьослемските и цегански гниди, дето са им седнали на масата ,че скоро и под масата няма да им оставят място.
  • 12 Коко

    10 4 Отговор
    Има някои неточности и малко лобиране. 1. Още през март Украйна започна са спира руски кораби /танкери/. .2. Сегашната ситуация дали се развива в Азовско море? Като се спре Северен поток 2 какво следва - шистов газ от краварите ли?
  • 13 ртр

    9 4 Отговор
    Доста смешна статия от която прозира американските напъни за спиране на северен поток и пробутването на американски газ на Европа купен от Русия :). Украйна беше дестабилизирана от САЩ след платени протести прераснали в бунт и сваляне на правителството. Последваха обещания за безплатни облаги от кой ли не, но нищетата налегна целия народ на Украйна и жизнения стандарт се срина само за три години. Корупцията и кражбите в държавата се вихрят с пълна сила и запада си затваря учите защото САЩ така казват да правят. Преди изборите какво се случва? Бедността в държавата е брутална. Корупцията е зверска. Президента няма шанс за повторен мандат. САЩ не успяха да сринат северен поток. САЩ не успяха за пробутат газта си на никой, освен на Полша. Европа плаща по-високи транзитни мита за газта си доставена през територията на Украйна. Европа и САЩ видяха каква бездънна дупка стана Украйна и биха отбой. Доказателство - никъде не се появи официална подкрепа на Украйна. Всичката подкрепа за която научаваме е от официални украински лица водели разговори с европейски и американски политици. Странно нали?
  • 14 патриотъ

    7 4 Отговор
    Украйна си прави харакири и нищо няма вече да я спаси!
  • 15 стоян георгиев

    1 0 Отговор
    путин ще потдържа конфликта докато може жертваики населението на донбас и крим заради политическите си сметки.ако се поуспокои ситуацията веднага ще намери повод да я натегне.реално конфликта и проблемите са причини да има диктатори и тои това много добре го знае.