Отидете към основна версия

2 240 7

Тръмп се прицели в Космоса

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • пентагон-
  • космос-
  • джим матис

Американският президент разпореди създаването на ново военно командване 

Снимка: БТА/АР

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разпореди създаването на ново военно командване, което да отговаря за космическите дейности на Пентагона, предаде АР.

В послание, адресирано до министъра на отбраната Джим Матис и разпространено от Белия дом, Тръмп също така разпореди на Пентагона да препоръча кой висш офицер да бъде номиниран за ръководител на новото Космическо командване.

Новото командване изглежда е стъпка към създаването на исканите от Тръмп космически сили на САЩ. Създаването на такива сили, каквито Матис смята за безполезни и скъпи, може да срещне съпротива в Конгреса, който би трябвало да одобри тяхното финансиране.

Новото командване ще контролира и организира операциите на американските въоръжени сили в космоса, ще допринася за ускоряване на въвеждането на техническите постижения, ще търси по-ефикасни начини за защита на "активите" на САЩ в Космоса, в това число много сателити, използвани за навигация, комуникация и следене.

Решението на Тръмп идва в момент, когато нараства безпокойството, че Китай и Русия работят върху начини за нарушаване, изваждане от строя или дори да унищожаване на американските сателити.

Според представител на американските власти командването ще привлече около 600 души, които сега работят в американските военно-космически сили. През следващите години ще бъдат добавени още най-малко 1000 души персонал.

Смята се, че новото командване може да струва на бюджета до 800 милиона долара през идните пет години.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини