Last news in Fakti

19 Декември, 2018 08:50 2 224 7

Тръмп се прицели в Космоса

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • пентагон-
  • космос-
  • джим матис

Американският президент разпореди създаването на ново военно командване 

Тръмп се прицели в Космоса - 1
Снимка: БТА/АР

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разпореди създаването на ново военно командване, което да отговаря за космическите дейности на Пентагона, предаде АР.

В послание, адресирано до министъра на отбраната Джим Матис и разпространено от Белия дом, Тръмп също така разпореди на Пентагона да препоръча кой висш офицер да бъде номиниран за ръководител на новото Космическо командване.

Новото командване изглежда е стъпка към създаването на исканите от Тръмп космически сили на САЩ. Създаването на такива сили, каквито Матис смята за безполезни и скъпи, може да срещне съпротива в Конгреса, който би трябвало да одобри тяхното финансиране.

Новото командване ще контролира и организира операциите на американските въоръжени сили в космоса, ще допринася за ускоряване на въвеждането на техническите постижения, ще търси по-ефикасни начини за защита на "активите" на САЩ в Космоса, в това число много сателити, използвани за навигация, комуникация и следене.

Решението на Тръмп идва в момент, когато нараства безпокойството, че Китай и Русия работят върху начини за нарушаване, изваждане от строя или дори да унищожаване на американските сателити.

Според представител на американските власти командването ще привлече около 600 души, които сега работят в американските военно-космически сили. През следващите години ще бъдат добавени още най-малко 1000 души персонал.

Тръмп се прицели в Космоса

Смята се, че новото командване може да струва на бюджета до 800 милиона долара през идните пет години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    9 7 Отговор
    Както казах : Само смяната на долната капиталистическа система на упраеление може да промени нещата. Референдуми за всичко с национално и международно значение, народни представители около 20 човека без парламент, безмандатно избиране и ежедневен народен контрол, непартийни избори.

    Коментиран от #2

  • 2 Преброяване на бесните язовци

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "no name no face no number":

    Айде стига повтаря едно и също като папагал ве. К'во като си казал? Кой те брои за слива пък тебе?
  • 3 Румяна Костова

    5 6 Отговор
    Тесничко им е вече на американците да се разпростирарат с военни операции по цялата наша планета,та сега ще воюват и космически.Руснаците им показаха своите възможнокти в РЕБ и на последното им натовско учение.Новото американско командване едва ли ще им попречи да го сторят и в Космоса.Ако пък и Китай даде едно рамо ,задачата ще се опрости.
  • 4 NikNay

    2 2 Отговор
    Копие на руските въздушно - космически сили 😉
  • 5 NikNay

    3 2 Отговор
    Копие на руските въздушно - космически сили 😉
  • 6 ииии

    1 0 Отговор
    А дали уцели - ще разберем в следващия брой!
  • 7 НАТО МИРО ТВОРЕЦ

    2 3 Отговор
    Нашият благочестив, прогресивен и проспериращ свят върви устремен към постигането на световен мир и унищожение на авторитарните сатрапи, като Саддам, Кадафи и Путин. Кочината на Злото ще бъде без силна.