Отидете към основна версия

1 787 5

Шматко: Да се спазят ангажиментите по "Белене"

  • сергей шматко-
  • аец белене-
  • русия-
  • газова централа-
  • росатом

Ще има ли дружеска раздяла?

Руският енергиен министър Сергей Шматко изпревари визата на българския му колега Делян Добрев в Москва, като заяви, че Русия ще настоява за изпълнение на договорните задължения по АЕЦ „Белене”. Така руската страна даде знак, че може да има разминаване с визираната от премиера Борисов „дружеска раздяла” при спирането на проекта за втори наш АЕЦ.

Шматко настоя за строго спазване на договорените задължения на страните по проекта, на които ще бъде направен обстоен преглед, предаде „РИА-Новости”.

Добрев пътува за Москва, за да убеди руснаците да не ни съдят за проваления проект за строителство на втората ядрена централа край Белене. Подобна възможност е обсъдена от двамата премиери Борисов и Путин в телефонния разговори между тях преди дни. 

Новоназначеният български министър ще съобщи в Москва причините за решението на кабинета, което бе получи подкрепата на парламента – реакторът от „Белене” отива в АЕЦ „Козлодуй”, а на мястото на втория АЕЦ ще се строи газова централа.

Руският министър не коментира дали в крайна сметка ще се стигне до съд и претендиране за неустойки. Повече подробности се чакат след утрешната среща.

Според вестник "Взгляд” Москва вече е получила нота за решението на София с искане за преговори.

Изданието припомня и думите на ръководителя на "Росатом" Сергей Кириенко, че отказът от българската атомна електроцентрала не заплашва Русия със значителни загуби.

Споразумение за изграждането на АЕЦ "Белене" с два блока с общ капацитет от 2000 MW на "Атомстройекспорт" (част от държавната корпорация "Росатом") и Националната електрическа компания (НЕК) на България е подписано през 2006 година. Въпреки това, изграждането на станцията все още не е започнало, по-специално, поради нерешения въпрос за финансирането на проекта.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини